Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

OD 15. MARTA 2016. GODINE TURISTIČKI PREVOZNICI U BEOGRADU KA ŽELJENIM DESTINACIJAMA KRETAĆE SA "LASTINE" STANICE


Turistički prevoznici moraće ponovo da menjaju polazište iz Beograda, jer od 15. marta 2016. godine više neće moći da koriste plac "Parking servisa" u Bloku 42, preko puta "buvljaka" na Novom Beogradu. Svi putnici ubuduće će kretati ka željenim destinacijama sa "Lastine" stanice.

Najavljena realizacija plana da se izmeste stanice BAS i "Lasta" i raščišćavanje prostora, razlog su nove selidbe turističkih autobusa.

"Mi smo spremni da sa placa u Bloku 42 u predviđenom roku izmestimo parkiralište za autobuse, kao i plac za havarisana i napuštena vozila. Već pripremamo novu lokaciju, ali ćemo ako bude potrebe, uslugu parkiranja autobusa pružati sve dok oni ne budu smetali radovima na izgradnji planirane autobuske stanice", kažu u "Parking servisu".

U turističkim agencijama su nezadovoljni jer im ni ova selidba neće doneti konačno rešenje.

"Dopis od "Parking servisa" da od 15. marta nemaju nadležnost na parkingu preko puta "buvljaka" ponovo je doveo agencije u situaciju da same iznalaze rešenje za svoje stajalište", kaže za Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija "Juta".

"Mnogi su odavno sklopili ugovore sa "Lastom" da kreću sa njenog dolaznog perona, ali tu nema dovoljno kapaciteta za sve. Ako se ispune najave da će se i ta stanica izmeštati do maja u Blok 42, znači da opet nije pronađeno trajno rešenje", objašnjavaju oni.

Dok se datum "oslobađanja" parking-prostora u Bloku 42 bliži, početak izgradnje objekta i neophodne infrastrukture za preseljenje autobuskih stanica nije na vidiku.

U Direkciji za građevinsko zemljište kažu da datum koji je dat "Parking servisu" i turističkim agencijama da napuste prostor u Bloku 42 nema veze sa početkom radova, te da je tek u pripremi postupak javne nabavke za izbor izvođača.

Juta je imala svoj predlog za polazište autobusa. "Smatramo da bi parking ispod Gazele bio idealan, s obzirom na to da se najmanje koristi, ima brz i lak prilaz auto-putu, ali i putnicima, koji do njega dolaze gradskim prevozom. Neophodno je da se uredi infrastruktura, tako da se kontroliše ulazak i izlazak vozila i da postoji toalet." Ovo je sve do kraja 2014. bilo neformalno parkiralište.

Izvor: Vebsajt B92, 06.03.2016.
Naslov: Redakcija