Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

IZBORE U SRBIJI PRATIĆE OGRANIČENA POSMATRAČKA MISIJA OEBS-A


Izbore u Srbiji pratiće ograničena posmatračka misija Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (OIDHR), a posmatrači će najverovatnije doći oko 17. marta 2016. godine, rekao je portparol OIDHR, Tom Rajmer.

"Nisam još siguran u pogledu veličine i sastava posmatračke misije, ili broja dugoročnih posmatrača, ali to će biti na linijama poslednje misije koju smo slali da prati izbore u Srbiji 2014. godine", rekao je on.

Ta misija je, kako je podsetio, imala osnovni tim od 10 izbornih eksperata u Beogradu i 12 dugoročnh posmatrača koji su bili raspoređeni u grupama po dvoje u različitim delovima zemlje.

Plan, rasporeda za nove izbore još nije urađen, ali će biti zasnovan na tome da se obezbedi ujednačeno praćenje u zemlji i najobjektivnija moguća procena izbora, naveo je Rajmer.

Prema njegovim rečima, dolazak posmatrača nije vezan za stepen razvoja demokratije u Srbiji već za procenu OEBS-a koji format misije bi Srbiji mogao najbolje da pomogne u poboljšanju izbornog procesa u skladu da obavezama preuzetim članstvom u OEBS-u i drugim međunarodnim standardima.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 08.03.2016.
Naslov: Redakcija