Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VLADA DO LETA DOBIJA PREPORUKE O PRODAJI "TELEKOMA SRBIJE"


Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić izrazio je  očekivanje da će privatizacioni savetnik za prodaju "Telekoma Srbije" do leta dati preporuke Vladi u kom pravcu treba da ide proces privatizacije te kompanije i koji su poželjni strateški partneri. 

Sertić je  podsetio na to da je za privatizacionog savetnika za prodaju "Telekoma Srbije" ponudu dostavila francuska kompanija "Lazard Freres SAS".

On je naveo da je veliki broj kompanija zainteresovan za privatizaciju ove domaće kompanije, pri čemu one već imaju angažovane konsultantske kuće koje rade za njih.

S obzirom na to da ovaj proces traje već izvesno vreme, veliki broj kompanija ne može da učestvuje na ovom tenderu jer bi tada bilo onemogućeno da učestvuju u procesu privatizacije u drugom koraku, objasnio je ministar.

On je napomenuo da će privatizacioni savetnik za prodaju "Telekoma" imati zadatak da uradi ekonomsku i pravnu analizu poslovanja te kompanije i opštih uslova na telekomunikacionom tržištu, pre svega Evrope, i da u skladu sa tim da preporuke Vladi Srbije.

Prema njegovim rečima, biće potrebno dvadesetak dana za utvrđivanje svih činjenica i upoznavanje sa dokumentacijom kako bi moglo da dođe do zaključenja ugovora sa privatizacionim savetnikom.

Sertić je, kada je reč o trošenju novca koji će biti dobijen od prodaje "Telekoma", istakao da Vlada Srbije u načelu ima dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) da jedan deo sredstava, odnosno polovina, ode na isplatu zaostalih dugova, dok će ostatak biti uložen u velike infrastrukturne investicije.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 08,03.2015.