Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O USLOVIMA I NAČINU SPROVOĐENJA SUBVENCIONISANE KUPOVINE NOVIH VOZILA KOJA IMAJU ISKLJUČIVO ELEKTRIČNI POGON: Prijave za subvencije počinju 12. februara 2024. godine


Zahtevi za kupovinu električnih vozila uz pomoć subvencija države, moći će da se podnose od 12. februara (ponedeljak).

Za kupovinu vozila odobrena je pomoć države do 5.000 evra, a zahtevi se podnose Ministarstvu zaštite životne sredine zaključno sa 31. oktobrom. Kako se saznaje, plan je bio da prijave počnu desetog ovog meseca, ali kako je subota, zahtevi se primaju od ponedeljka.

Podsetimo, za ovu godinu za kupovinu vozila na električni pogon planirano je izdvajanje 1,45 miliona evra, što je 170 miliona dinara, dok je prošle godine taj iznos bio 2,5 miliona evra, odnosno 294 miliona dinara. Subvenciju mogu da dobiju građani, preduzetnici i kompanije.

Kolika je pomoć?

  • Za mopede i tricikle podrška iznosi 250 evra u dinarskoj protivvrednosti.
  • Za kupovinu električnih motocikala, teških tricikala i četvorocikala iznos je 500 evra
  • Dok za putnička vozila sa najviše 9 mesta za sedenje i teretna vozila čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 3,5 tone može da se računa na subvenciju od 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.
  • Novina u Uredbi je da je za ovu godinu, za razliku od prethodnih, pripisano subvencionisanje nabavke isključivo električnih automobila.

Vodič za podnošenje zahteva za subvenciju za kupovinu novog električnog vozila

Do subvencije za kupovinu vozila treba da znate šest koraka.

Kako navode u Ministarstvu za zaštitu životne sredine, zahtev se podnosi lično na pisarnici, ili poštom. Službe ministarstva zatim formiraju predmet koji ide na komisiju.

Ukoliko je dokumentacija kompletna, pristupa se izradi rešenja o dodeli subvencije. Podnosilac će biti pozvan da preuzme rešenje.

Rešenje se predaje prodavcu vozila ili lizing kući. Preko lizinga je potrebno doneti tri dokumenta, a takođe i preko auto-kuće.

Podsetimo, Vlada Republike Srbije obezbedila je subvencije za kupovinu ekološki prihvatljivijih vozila, na električni pogon, i usvojena je Uredba o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila koja imaju isključivo električni pogon ("Sl. glasnik RS", br. 8/2024). Subvencije su ostale u istom pojedinačnom iznosu kao i prošle godine, ali je za ovu pomoć države ove godine opredelilo gotovo milion evra manji iznos nego lane.

Podrška za kupovinu električnih vozila je mera podsticaja koja postoji u mnogim državama kako bi se smanjio broj vozila koja kao pogonsko gorivo koriste fosilno gorivo i to je, bez sumnje, uticalo na to da ovih vozila ima sve više. U Evropi je, procentualno, najviše električnih automobila u Norveškoj − više od 15 odsto od ukupnog broja vozila, u Holandiji, Danskoj, Švedskoj, Islandu − oko dva odsto, a u Nemačkoj 1,3 odsto.

Zahtev za subvencionisanu kupovinu novog vozila u skladu sa ovom Uredbom možete preuzeti OVDE.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Novosti, Đorđe Grmuša, 06.02.2024.
Naslov: Redakcija