Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA: Svaki treći građanin upoznat sa sistemom javnih nabavki


Svaki treći građanin u Srbiji upoznat je sa sistemom javnih nabavki, što je manje nego pre godinu dana, a udeo onih koji se primarno informišu putem televizije porastao je na više od 50%, objavila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Kako je pokazalo je istraživanje stavova građana, ponuđača i naručilaca, koje je za potrebe NALED-a sprovela agencija Ipsos, sledi informisanje o javnim nabavkama putem društvenih mreža i portala, a kada je u pitanju verodostojnost podataka, na prvom mestu se i dalje najviše veruje ministarstvima. Nešto više od polovine građana misli da je sistem javnih nabavki u Srbiji dobar, ali udeo ponuđača koji ne učestvuju u njima, jer ne veruju da će postupak biti fer i transparentan, povećan je na 42%.

Takođe, ponuđači koji su u prethodne tri godine učestvovali u nadmetanju češće od onih koji nisu učestvovali na tenderima, ocenjuju da se nabavke u Srbiji sprovode transparentno i u skladu sa propisima. Prema rečima izvršne direktorke NALED Violete Jovanović, jedini način da se sistem suštinski unapredi i izgradi poverenje jesu konkretne mere koje će ga učiniti jednakim za sve, kao što je puna primena novog zakona, kroz obuke za rad na portalu i primenu kriterijuma ekonomski najpovoljnije ponude.

- Podaci Kancelarije za javne nabavke kažu da u 96% nabavki o izboru najbolje ponude odlučuje najniža cena, a istraživanje pokazuje da naručioci primenu drugih kriterijuma smatraju rizičnom - nedostaju im modeli konkursne dokumentacije prema kojoj bi radili, a samim tim im je i zahtevno da odrede i vrednuju kriterijume kvaliteta - ukazala je Jovanović na konferenciji u okviru projekta "Javne nabavke i dobro upravljanje za veću konkurentnost", koji NALED sprovodi u saradnji sa Švedskom agencijom za međunarodni razvoj i saradnju (Sida).

Ona je dodala da su potrebne dodatne obuke za usavršavanje i izrada modela prema kojima bi kriterijumi mogli da se postave i koriste. Zdravstvo je i ove godine prioritetna oblast u koju bi, prema mišljenju 77% građana, trebalo uložiti najviše novca kroz javne nabavke, slede obrazovanje (53%), infrastruktura i putevi (36%) i zaštita životne sredine (31%). Najveći porast je u vrednovanju ekoloških pitanja, dok je opalo interesovanje za energetiku, što se, kako je ocenjeno na skupu, može povezati i sa prisustvom ovih tema u medijima, u poslednjih godinu dana.

- Građane Srbije očigledno veoma zanima na šta će se trošiti novac iz budžeta i imaju stav o tome šta su prioriteti, ali trebalo bi im omogućiti da imaju gde to da kažu, da učestvuju u konsultacijama kada se prave planovi - rekao je programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić.

Nenadić je ocenio da naručioce "tišti" manjak konkurencije, a ponuđače od učešća na tenderima odvraća to što nemaju dovoljno poverenja da će nabavke biti zakonite i poštene. Kako je naveo, to je putokaz šta treba učiniti da se konkurencija poveća - državni organi treba da kontrolišu znatno veći broj slučajeva u kojima postoje sumnje da je nabavka nameštena i da, ono što utvrde u tom procesu, odmah podele sa javnošću. Nenadić je istakao da je istraživanje pokazalo da čak 94% građana smatra da bi javne nabavke trebalo da budu strogo kontrolisane.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt eKapija, 06.02.2024.
Naslov: Redakcija