Zastava Bosne i Hercegovine

UPRAVA CARINA: Zaživela primena nove verzije NCTS tranzitnog sistema


Posle nedelju dana od kada su prvi kamioni prošli granicu koristeći novu verziju tranzitnog sistema (NCTS faza 5), svakim danom je sve više prevoznika koji koriste prednosti modernizovanog tranzita.

Aplikacija NCTS faza 5 uspešno radi, o čemu svedoče i statistički podaci o obrađenim deklaracijama, odnosno broju kamiona koji je zahvaljujući novom sistemu granicu već prošao.

Broj obrađenih tranzitnih deklaracija od 28. januara do 4. februara 2024. godine na najfrekventnijim graničnim prelazima je sledeći:

  • GP Horgoš - 4.893
  • GP Batrovci - 4.372
  • GP Kelebija - 3.204
  • GP Preševo - 2.469
  • GP Gradina - 1.189

U saradnji sa poslovnom zajednicom koja je bila blagovremeno obaveštena o svakom koraku uvođenja nove procedure, uspešno je uveden sistem koji je usklađen sa carinskim propisima Evropske unije i Konvencijom o zajedničkom tranzitnom postupku.

S obzirom da uvođenje nove verzije tranzitnog sistema NCTS faza 5 predstavlja korenitu promenu, potrebno je neko vreme da se svi učesnici u carinskim postupcima prilagode novinama koje taj sistem zahteva.

Uprava carina se pobrinula da svi oni koji imaju nedoumice o tome kako da postupe ukoliko planiraju prevoz robe i sprovođenje carinskih postupaka, mogu detaljno da se informišu na veb stranici Uprave carina Srbije u rubrici Aktuelnosti, dok prevoznici koji se suoče sa bilo kakvom teškoćom u vezi sa novim sistemom, mogu da se obrate za podršku carinskim službenicima na graničnim prelazima, kao i Help Desku Uprave carina.


Izvor: Vebsajt Uprave carina, 07.02.2024.
Naslov: Redakcija