Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽANA DVODNEVNA OBUKA KOMPANIJE PARAGRAF ZA SASTAVLJANJE REDOVNOG GODIŠNJEG FINANSIJSKOG IZVEŠTAJA ZA 2023. GODINU I UTICAJ IZABRANOG MODELA VREDNOVANJA BILANSNIH POZICIJA NA REZULTAT


Kompanija Paragraf organizovala je 7. i 8. februara 2024. godine obuku za sastavljanje redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja za 2023. godinu i uticaj izabranog modela vrednovanja bilansnih pozicija na rezultat.

Obuka se sastojala iz dva dela.

Prvi deo obuke odnosio se na to kako privredni subjekt da izabere adekvatnu računovodstvenu politiku u pogledu mogućih načina vrednovanja bilansnih pozicija i kako izabrani model vrednovanja određene pozicije u finansijskim izveštajima utiče na rezultat perioda. Takođe je bilo predočeno obveznicima revizije, na koji način pripremiti odgovarajuću dokumentaciju za revizora, kako bi sam proces revizije tekao što jednostavnije i svrsishodnije.

Drugi deo obuke podrazumevao je analizu i instruktivna objašnjenja kroz primere iz prakse svih najbitnijih pravila vezanih za sastavljanje obrazaca finansijskih izveštaja i njihovog dostavljanja APR-u, radi obrade i javnog objavljivanja, uključujući i pripremu Napomena uz finansijske izveštaje sa modelima istih.

Nakon završene obuke učesnici raspolažu znanjima na osnovu kojih mogu da izaberu adekvatnu računovodstvenu politiku u pogledu vrednovanja bilansnih pozicija i to u zavisnosti od delatnosti i planiranih ciljeva subjekta, kao i da na ispravan način primene izabran model vrednovanja u svojim finansijskim izveštajima, odnosno da znaju ispravno da proknjiže i isplaniraju rezultat perioda na istinit i objektivan način, a u skladu sa postavljenim ciljem i sprovedenim planom subjekta. Takođe, znaju koju je to dokumentaciju potrebno pripremiti za revizora i na koji način, za svaku konkretnu bilansnu poziciju.

Pored toga, učesnicima obuke je pružena prilika da u velikoj meri budu samostalni u sastavljanju i dostavljanju finansijskih izveštaja za 2023. godinu, a takođe znaju da na adekvatan način sastave Napomene uz finansijske izveštaje i obelodane sve neophodne elemente bilansnih pozicija.

Obuka je bila namenjena računovođama i pružaocima računovodstvenih usluga, poreskim savetnicima, finansijskim direktorima, kao i svim licima koja učestvuju u sastavljanju finansijskih izveštaja.

Predavači, prof. dr Marina Protić - ovlašćeni eksterni i interni revizori Vesna Ljubičić - odgovorni urednik časopisa"Poresko-računovodstveni instruktor", pažnju su posvetili sledećim temama:

I dan:

  • Vrednovanje dugoročne imovine i uticaj na rezultat
  • Vrednovanje kratkoročne/obrtne imovine i uticaj na rezultat
  • Vrednovanje obaveza (dugoročnih i kratkoročnih) i uticaj na rezultat
  • Instrukcije u vezi sa pripremom dokumentacije za revizora

II dan:

  • Obveznici i obim sastavljanja redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja
  • Sastavljanje obrazaca Bilans stanja, Bilans uspeha i Izveštaja o ostalom rezultatu za privredna društva, zadruge i preduzetnike;
  • Sastavljanje obrasca Izveštaj o promenama na kapitalu;
  • Sastavljanje Napomena uz finansijske izveštaje;
  • Sastavljanje obrasca Statistički izveštaj za privredna društva, zadruge i preduzetnike;
  • Dostavljanje redovnih finansijskih izveštaja APR-u radi obrade i javnog objavljivanja

Izvor: Redakcija Paragraf Lex, 8.2.2024.