Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O RAČUNOVODSTVU: Manje od 10% računovođa upisalo se u Registar pružalaca knjigovodstvenih usluga


Računovođe u Srbiji imaju još manje od 11 meseci da obezbede dozvolu Komore revizora i upišu se u Registar pružalaca knjigovodstvenih usluga. Bez toga, od naredne godine više neće moći da rade. Za sada to je učinilo manje od 10 odsto računovođa sa spiska Agencije za privredne registre.

Koliko će današnjih knjigovođa moći da radi svoj posao dogodine, teško je proceniti. Svega njih 689 do sada se upisalo u Registar. Uslov za to je da dobiju dozvolu za rad od Komore ovlašćenih revizora.

Preduzetnik ili osnivač pravnog lica ne sme da bude osuđivan, mora da ima najmanje jednog zaposlenog profesionalca - računovođu ili revizora.

U Zakonu o računovodstvu ("Sl. glasnik RS", br. 73/2019 i 44/2021 - dr. zakon) se navodi da "nema nikakvih smetnji da se penzioner ponovo aktivira i bude angažovan kod pružaoca računovodstvenih usluga, a koji ima dozvolu i upisan je u Registar, ili da kao preduzetnik samostalno obavlja poslove pod uslovima propisanima Zakonom."

U Ministarstvu finansija pojašnjavaju da je Zakon donet kako bi se povećao kvalitet usluga i korisnici zaštitili od nestručnih knjigovođa, čije greške mogu biti vrlo skupe. Računovođe strahuju da će mnogi ostati bez posla.

Zakon kaže da je "neophodno da bar jedno lice bude zaposleno kod pružaoca računovodstvenih usluga sa punim radnim vremenom, i da ima odgovarajuće kvalifikacije. Svi ostali mogu biti angažovani na osnovu različitih ugovora, kao i do sada".

Ministarstvo je nedavno podsetilo računovođe da se prilagode Zakonu, jer se od narednog 1. januara finansijski izveštaj neće smatrati potpunim ako ga je sastavio neko ko nije upisan u Registar.

Napomena: Komora ovlašćenih revizora organizuje ispit za sticanje zvanja "revizor" kojim se ispunjavaju Zakonom propisani uslovi a dobijeni sertifikat je osnov za upis u Registar pružalaca računovodstvenih usluga, nakon čega nije potrebno produžavati isti niti sticati licence na osnovu uslovljenih predavanja, bodova ili bilo kakve dalje edukacije.

Internet stranica Komore: https://www.kor.rs/akti/Program_polaganja_ispita_R.pdf

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Izvod iz vesti sa vebsajta RTS, Zorica Sinadinović, 07.02.2022. .
Naslov: Redakcija