Zastava Bosne i Hercegovine

STRATEGIJA NAUČNOG I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA REPUBLIKE SRBIJE ZA PERIOD OD 2021. DO 2025. GODINE "MOĆ ZNANJA": Predviđeno je dodatno osnaživanje naučnoistraživačkih institucija i ulaganje u infrastrukturu i pojedince, naročito u mlade naučnike


Vlada Republike Srbije usvojila je Strategiju naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srbije za period od 2021. do 2025. godine "Moć znanja", saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je ovim povodom da ova strategija prepoznaje znanje i nauku kao temelj budućeg ekonomskog napretka i razvoja obrazovanja.

Strategija naučnog i tehnološkog razvoja omogućava nastavak započetih reformi u ovoj oblasti i donosi mere koje će obezbediti neophodne uslove za dinamičan razvoj nauke, istraživanja i inovacija.

Cilj strategije jeste da omogući da se kroz unapređenje naučno-tehnološkog i inovacionog sistema ubrza razvoj Srbije, kao i integracija u evropski istraživački prostor.

Predviđeno je dodatno osnaživanje naučnoistraživačkih institucija i ulaganje u infrastrukturu kako bi bile prepoznatljive na regionalnom i evropskom nivou i sposobne da samostalno rešavaju kompleksne probleme.

Strategija predviđa i veće ulaganje u pojedince, naročito u mlade naučnike. Cilj je da vodeći istraživači budu prepoznatljivi na svetskom nivou, a da istraživački timovi budu sposobni da učestvuju u kompetitivnim projektima i stvaraju novo znanje, tehnologije i radna mesta.

Predviđena su i ulaganja u nove naučno-tehnološke parkove, centre izvrsnosti i institute.

U izradi strategije i konsultacijama učestvovali su predstavnici Srpske akademije nauka i umetnosti, Nacionalnog saveta za naučni i tehnološki razvoj, Zajednice instituta Srbije, Konferencije univerziteta Srbije, Fonda za nauku Republike Srbije, Fonda za inovacionu delatnost, Centra za promociju nauke, Naučno-tehnološkog parka Beograd i drugi ugledni naučnici.

Sastavni deo ove strategije je i Akcioni plan za njenu primenu za trogodišnji period od 2021. do 2023. godine.

Izvor: Vebsajt Vlade, 04.02.2021.
Naslov: Redakcija