Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EU: Rumunija da razmotri reformu pravosuđa


Evropska komesarka za pravosuđe Vera Jurova ponovila je zabrinutost Brisela u vezi kontroverzne rumunske reforme pravosuđa i pozvala Bukurešt da je ponovo razmotri.

Ona je, govoreći pred Evropskim parlamentom, rekla da Evropska komisija "nikada nije krila da deli zabrinutost" hiljada Rumuna koji na ulicama protestuju protiv reforme.

"Komisija smatra da je moguće poboljšati zakon. Ponavljam apel da se ponovo razmotri, pokrene debata i ostvari konsenzus za očuvanje nezavisnosti sudstva", navela je Jurova.

Rumunski parlament je krajem decembra usvojio tri predloga zakona koji su izazvali strah od smanjenja nezavisnosti sudija i ograničenje ovlašćenja antikorupcijskog tužilaštva.

Više delova te reforme je Ustavni sud ocenio kao nesaglasne s ustavom zemlje i oni su potom izmenjeni.

Rumunija nije jedina zemlja kojoj Brisel zamera reforme pravosuđa. Protiv Poljske je krajem decembra aktiviran član sedam Lisabonskog sporazuma što bi moglo dovesti do toga da Varšava ostane bez prava glasa u Uniji.

Šefovi diplomatija Rumunije i Poljske su prošlog četvrtka izrazili protivljenje ideji povezivanja dobijanja novca od EU s poštovanjem pravne države.

Izvor: Vebsajt N1, 08.02.2018.
Naslov: Redakcija