Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NARODNA BANKA SRBIJE: Referentna kamatna stopa zadržana na nivou od 3,5 odsto


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na sednici održanoj 8. februara 2018. godine da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 3,5 odsto. Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je imao u vidu i novu februarsku projekciju inflacije i njenih faktora, kao i efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike.

Inflacija je u decembru iznosila ciljanih 3,0% međugodišnje, što je i njena prosečna vrednost za 2017. godinu. I prema februarskoj centralnoj projekciji, međugodišnja inflacija će do kraja perioda projekcije, tj. u naredne dve godine, nastaviti da se kreće u granicama cilja.

Izvršni odbor je istakao da opreznost u vođenju monetarne politike i dalje proističe iz kretanja na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu. Svetske cene primarnih proizvoda, pre svega nafte, povećane su prethodnih meseci, i neizvesno je njihovo kretanje u narednom periodu. Takođe, neizvesnost na međunarodnom finansijskom tržištu i dalje je prisutna po osnovu divergentnosti monetarnih politika vodećih centralnih banaka, FED-a i Evropske centralne banke, što može da utiče na globalne tokove kapitala prema zemljama u usponu, a time i Srbiji. Međutim, Izvršni odbor ističe da je otpornost naše privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući jačanju domaćih makroekonomskih fundamenata i povoljnijim izgledima za naredni period.

Izvršni odbor je usvojio februarski Izveštaj o inflaciji, koji će javnosti biti predstavljen u sredu, 14. februara. Tom prilikom detaljno će biti obrazložene odluke monetarne politike i makroekonomska kretanja koja ih opredeljuju.

Izvor: Vebsajt Narodne banke Srbije, 08.02.2018.
Naslov: Redakcija