Zastava Bosne i Hercegovine

KOORDINACIONI SAVET ZA ELEKTRONSKU UPRAVU: Dalje unapređenje elektronske uprave kroz primenu zakonskog okvira, različitih sistema elektronskog plaćanja, daljeg razvoja informacionog sistema "eZUP" i postavljanja podataka na Nacionalnom portalu otvorenih podataka


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predsedavala je prvoj sednici Koordinacionog saveta za elektronsku upravu, na kojoj su predstavljeni projekti za unapređenje eUprave u Srbiji.

 Brnabićeva je tom prilikom istakla da će najbolji od tih projekata konkurisati do kraja aprila za odobrena sredstva Svetske banke.

Prioritetni projekti biće primenjeni u narednom periodu s ciljem daljeg sprovođenja suštinskih reformi u digitalizaciji državne uprave, poboljšanja usluga za građane i stvaranju povoljnije poslovne klime za privredu, rekla je premijerka.

Na sednici Saveta su analizirane i najvažnije tačke u sprovođenju Strategije razvoja elektronske uprave u Republici Srbiji za period od 2015-2018. godine i Akcioni plan za sprovođenje strategije za period 2015-2016. godine ("Sl. glasnik RS", br. 107/2015), poput primene Zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju ("Sl. glasnik RS", br. 94/2017) i budućeg Zakona o elektronskoj upravi, različitih sistema elektronskog plaćanja, daljeg razvoja informacionog sistema "eZUP", kao i postavljanja podataka na Nacionalnom portalu otvorenih podataka.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović predstavio je rad kancelarije i ukazao na važne tačke u sprovođenju Strategije razvoja elektronske uprave do kraja 2018. godine.

Novooformljenom Koordinacionom savetu za e-Upravu, koji je formiran da bi se obezbedila primena najviših standarda u uvođenju elektronske uprave, predsedava premijerka Ana Brnabić.

Savet čine i direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, predstavnici Kabineta premijera, svih ministarstava važnih za razvoj elektronske uprave, predstavnici nevladinog sektora i tri univerziteta – u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Izvor: Vebsajt Vlade, 07.02.2018.
Naslov: Redakcija