Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O PODSTICAJIMA INVESTITORU DA U REPUBLICI SRBIJI PROIZVODI AUDIOVIZUELNO DELO: Predviđeno da država bespovratno pokrije 25 odsto troškova projekta. Uslov je da investitor planira da uloži najmanje 300.000 evra svojih sredstava za igrani i televizijski film, ili isto toliko za seriju, s tim da iznos po epizodi ne može biti manji od 100.000 evra


Vlada Republike Srbije donela je, 6. februara 2018. godine, Uredbu o podsticajima investitoru da u Srbiji proizvodi audiovizuelno delo ("Sl. glasnik RS", br. 10/2018), kojom se omogućava da mu država bespovratno pokrije 25 odsto troškova projekta.

Uslov koji treba da ispuni investitor je da planira da uloži najmanje 300.000 evra svojih sredstava za igrani i televizijski film, ili isto toliko za seriju, s tim da iznos po epizodi ne može biti manji od 100.000 evra.

Za proizvodnju animiranog filma ili audio/vizuelnu postprodukciju audiovizuelnog dela minimalan iznos ulaganja je 150.000 evra, za namenski film 100.000 evra, a za dokumentarni film i dokumentarni TV program 50.000 evra.

Pravo na dodelu podsticajnih sredstava može se ostvariti za proizvodnju dugometražnog igranog filma, TV filma, dugometražnog dokumentarnog filma i dugometražnog animiranog filma namenjenog prikazivanju, koji traju najmanje 70 minuta.

Televizijske serije moraju imati najmanje tri epizode koje ukupno traju najmanje 120 minuta, a dokumentarni TV program minimum 40 minuta.

Pravo na dodelu podsticajnih sredstava nemaju državni niti organi i organizacije lokalne vlasti, kao ni ustanove čiji su oni osnivači, javna preduzeća, fondovi i direkcije.

Uslov za dodelu podsticajnih sredstava je i da audiovizuelno delo nema sadržaj koji je u suprotnosti sa moralom, javnim poretkom i javnim interesom Srbije, ne narušava ugled države i ne promoviše kršenje ljudskih prava i govor mržnje

Za svaku tekuću godinu javni poziv se zatvara 30. septembra, a podnosilac je dužan da dokaže da je na dan predaje zahteva obezbeđeno najmanje 30 odsto sredstava predviđenih za troškove proizvodnje.

O dodeli podsticaja odlučuje komisija koju formira Vlada Republike Srbije.

Izvor: Vebsajt N1, 08.02.2018.
Naslov: Redakcija