Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O SPREČAVANJU NASILJA U PORODICI: Do 1. juna 2017. godine, kada počinje primena Zakona, obuku o sprečavanju nasilja u porodici proći će 400 sudija i tužilaca. Zakon u pravni sistem Srbije uvodi novi mehanizam zaštite koz hitne mere, nameće obavezu prepoznavanja i prijavljivanja nasilja, obavezu procene rizika, kao i obaveznu međuresornu saradnju


Obuka o sprečavanju nasilja u porodici u koju će do juna 2017. godine biti uključeno 400 sudija i tužilaca dodatno će doprineti smanjenju crne statistike porodičnog nasilja koje često ima i smrtni ishod, izjavila je ministarka pravde, Nela Kuburović.

"Zadatak te obuke i obaveza koju predviđa Zakon o sprečavanju nasilja u porodici ("Sl. glasnik RS", br. 94/2016 - dalje: Zakon) je da omogući da policija, javni tužioci, njihovi zamenici i sudije pre svega prepoznaju nasilje i razlikuju ga od porodične svađe i konflikta", navela je Kuburović otvarajući u Beogradu trodnevni seminar o Sprečavanju nasilja u porodici u organizaciji Pravosudne akademije.

Ovakve specijalizovane obuke koje će se odvijati do 1. juna 2017. godine kada počinje primena Zakona, opravdavaju upravo taj međuperiod od njegovog usvajanja 23. novembra 2016. godine do dana primene, rekla je Kuburović

Prema njenim rečima, taj Zakon u pravni sistem Srbije uvodi novi mehanizam zaštite koz hitne mere, nameće obavezu prepoznavanja i prijavljivanja nasilja, obavezu procene rizika, kao i obaveznu međuresornu saradnju.

Javni tužilac će sada imati mogućnost da reaguje brzo stavljanjem predloga sudu da se podrži hitna mera privremenog udaljenja nasilnika iz stana ili zabrane prilaska žrtvi, rekla je ministarka i dodala da će na taj način tužilac moći da preduzme radnje i kada nema osnova sumnje da je izvršeno krivično delo, kada je reč o nasilju niskog intenziteta, ili kada postoji opasnost da se ono ponovi.

Prema njenim rečima, Ministarstvo je pokrenulo sajt "Isključi nasilje", kako bi informisalo javnost o oblicima nasilja, kako bi svi mogli na vreme da ga prepoznaju i adekvatno reaguju.

Na otvaranju seminara govorio je i vođa projekta "Podrške EU Pravosudnoj akademiji" Huan Karlos da Silva koji je podsetio na kompleksnost porodičnog nasilja kao zločina i specifičnosti u odnosu na druga krivična dela.

Prema njegovim rečima, važno je i to što se sada govori o ozbiljnom krivičnom delu vaznom za celo društvo, a ne nečijoj privatnoj stvari.

"Presude se moraju pisati tako da nose jasnu poruku ne samo za počinioca već i za celo društvo", rekao je Huian Karlos da Silva.

Izvor: Vebsajt Novosti, 08.02.2017.
Naslov: Redakcija