Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O AUTORSKOM I SRODNIM PRAVIMA: Koalicija novinarskih i medijskih udruženja traži izmenu Zakona, kako bi se ubuduće sprečila zloupotreba autorskih prava


Loša sudska praksa i neprecizna zakonska rešenja ugrožavaju opstanak medija, koji i inače rade u veoma nepovoljnom ekonomskom okruženju, saopštila je Koalicija novinarskih i medijskih udruženja.

Navedeno je da je Koalicija "čvrsto privržena poštovanju autorskih prava i intelektualne svojine, ali da mora da primeti da se proteklih godina stvorio opasan biznis-model, odnosno da pojedini fotografi i advokatske kancelarije, koristeći lošu sudsku praksu i nedovršene zakone, ostvaruju ogromne profite, pritom ugrožavajući opstanak medija i medijski pluralizam".

Koalicija će se zvanično obratiti nadležnim sudovima zahtevajući izmenu sudske prakse, i pozvaće se na eksperte za autorska prava koji tvrde da fotoreporteri moraju da imaju zaštitu, ali da ona ne sme da bude prekomerna i da guši slobodu izražavanja.

Ističe se da pod hitno treba pokrenuti ozbiljnu javnu raspravu o promeni Zakona o autorskom i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011, 119/2012 i 29/2016 - odluka US), kako bi se ubuduće sprečila zloupotreba autorskih prava.

Sudovi dosuđuju drakonske, potpuno neprimerene, naknade štete u presudama protiv medija koji su prekršili autorska prava, zanemarujući karakteristike pojedinih slučajeva, kontekst u kojem su se oni desili i finansijsku mogućnost medija, posebno lokalnih i regionalnih, od kojih je većina već dugo na ivici opstanka, navode iz Koalicije.

Dodaje se da su sadašnja sudska praksa i neprecizna zakonska rešenja doveli do toga da mnogi mediji automatski pristaju na vansudska poravnanja i plaćaju velike iznose advokatskim kancelarijama koji organizovano pretražuju internet tražeći razlog za tužbu, a povod za tužbu mogu biti i fotografije objavljene i pre desetak godina.

Koalicija poziva svoje članove da u svom radu striktno poštuju koncept autorskih prava, i da se u tom smislu svakodnevno edukuju, ali ujedno apeluje i na fotografska udruženja da se zajednički pronađe model koji bi sprečio neprimereno bogaćenje pojedinih fotografa i advokatskih kancelarija nauštrb medija i novinara, navodi se u saopštenju.

Koaliciju novinarskih i medijskih udruženja čine Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres.

Izvor: Vebsajt 021, 07.02.2017.
Naslov: Redakcija