Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PREVOZU PUTNIKA U DRUMSKOM SAOBRAĆAJU: Primena Zakona počinje 13. februara 2017. godine. Komercijalni prevoz putnika moći će da se obavlja samo vozilima koja imaju devet i više mesta, jer kombi sa šest ili osam mesta spada u putnička vozila


Da li će kombi prevoznici moći da nastave prevoz putnika u međugradskom i međunarodnom saobraćaju? Na ulicama Beograda 7. februara 2017. godine protesna vožnja kombi-prevoznika. Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju ("Sl. glasnik RS", br. 68/2015 - dalje: Zakon), čija primena počinje 13. februara 2017. godine, predviđa da prevoz putnika mogu da obavljaju samo vozilima koja imaju devet i više mesta.Zbog toga kombi-prevoznici tvrde da im je ugroženo pravo na rad.

Naime, registrovano je 40.000 kombija sa šest do osam mesta, za koje u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture tvrde da su putnička vozila koja ne mogu komercijalno da prevoze putnike.

Prevoz putnika kombijima neće biti dozvoljen, jer kombi sa šest ili osam mesta spada u putnička vozila, stav je Ministarstva saobraćaja. Dodaju da država ne može da prihvati da svako ko ima putničko vozilo, obavlja posao prevoznika. Zato poručuju - vlasnici kombija mogu da kupe mini autobuse.

"Oni vrlo dobro znaju u šta su se upuštali i vrlo dobro znaju da se svih ovih godina bave protivzakonitim obavljanjem prevoza putnika u unutrašnjem i međunarodnom prevozu - da ne kažem da je to krivično delo", kaže Saša Stojanović, pomoćnik ministra saobraćaja.

Kombi vozilo, objašnjava Stojanović, ne može da učestvuje u prevozu putnika jer se ne može utvrditi radno vreme i odmor vozača, čime se ugrožava bezbednost, i dodaje da mnogi nemaju registrovane vožnje, ni međunarodne dozvole.

Kombi prevoznici poručuju da im je cilj da postignu dogovor s Vladom oko izmene Zakona, jer će u suprotnom, kako navode, više od 5.000 ljudi ostati bez posla. Ukoliko im se zahtevi ne ispune, kažu da će nastaviti sa protestima.

Izvor: Vebsajt N1, Jelena Mirković, 07.02.2017.
Naslov: Redakcija