Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG AUTENTIČNOG TUMAČENJA ODREDBI ČLANA 142. ZAKONA O JAVNOM INFORMISANJU I MEDIJIMA: KAPITAL NEPRIVATIZOVANIH MEDIJA TREBA DA BUDE PRENET NA ZAPOSLENE U CELOSTI, BEZ OGRANIčENJA KOJE SE ODNOSI NA UKUPNU NOMINALNU VREDNOST ZA SVAKU GODINU STAżA U RADNOM ODNOSU, ALI NAJVIšE ZA 35 GODINA PROVEDENIH KOD IZDAVAčA MEDIJA


Poslanici Narodne skupštine Republike Srbije će na novoj sednici, koja počinje u utorak, 9. februara 2016. godine, raspravljati o Predlogu autentičnog tumačenja odredbi člana 142. Zakona o javnom informisanju i medijima, odnosnoo podeli besplatnih akcija zaposlenima u neprivatizovanim medijima, koji su do 31. oktobra 2015. godine bili u vlasništvu države i lokalnih samouprava.

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo konstatovao je da postoji nedoumica u propisima u vezi sa prenosom besplatnih akcija zaposlenima neprivatizovanih medija i protumačio da kapital tih medija treba da bude prenet na zaposlene u celosti, bez ograničenja koje se odnosi na ukupnu nominalnu vrednost za svaku godinu staža u radnom odnosu, ali najviše za 35 godina provedenih kod izdavača medija.

U obrazloženju, Odbor je zaključio da je Zakonom o privatizaciji ("Sl. glasnik RS", br. 83/2014, 46/2015 i 112/2015) propisan prenos kapitala bez naknade zaposlenima tako da zaposleni mogu steći besplatne akcije čija je ukupna nominalna vrednost 200 evra u dinarskoj protivvrednosti za svaku punu godinu rada u radnom odnosu.

Međutim, Odbor je zaključio i da Zakon o javnom informisanju i medijima ("Sl. glasnik RS", br. 83/2014 i 58/2015) "sugeriše" da zaposlenima bude prenet celokupan kapital medija, bez nominalnih ograničenja koja propisuje Zakon o privatizaciji i da je u tom slučaju intencija zakonodavca bila da napravi izuzetak od primene pravila propisanog Zakonom o privatizaciji.

Pitanje besplatne podele akcija zaposlenima u neprivatizovanim medijima pred Odborom za ustavna pitanja pokrenula je poslanica Aleksandra Tomić.

Odbor je konstatovao da u primeni propisa postoje nedoumice koje su izazvale više od deset konkretnih spornih prenosa vlasništva u praksi, a među njima i slučaj Regionalne Radio televizije Vranje gde je došlo i do pokretanja upravnog spora.

Izvor: Vebsajt Novosti, 07.02.2016.
Naslov: Redakcija