Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EVROPSKA KOMISIJA PROGNOZIRA VEĆU ZAPOSLENOST I RAST BDP-A U SRBIJI


Procena Evropske komisije je da će u 2016. godini stopa zaposlenosti da raste, a da će rast BDP-a biti dva puta veći nego prethodne godine i iznosiće 1,6 odsto.

Šef sektora za evropske integracije Delegacije EU u Beogradu, Frejk Janmat, pozivajući se na izveštaj EK koji sadrži prognoze za zemlje članice EU i kandidate za članstvo, istakao da je rast od 1,6 odsto duplo veći u odnosu na rast iz 2015. godine, a to je takođe i povećanje u odnosu na prethodnu procenu EK.

Promena procene rasta je promenila i procenu priliva investicija u Srbiju na više, a tome su doprinele i sveobuhvatne reforme koje su uticale i na poboljšanje poslovnog okruženja.

Pored toga što očekuje više investicija u ovoj godini, EK ukazuje i na druge faktore poput povećanja tražnje, jer cene roba širom sveta ostaju niske.

Janmat dodaje da su procene vezano izvoz takođe povoljne, te se očekuje da će ostati na visokom nivou, čemu su doprineli pozitivni efekti veće produktivnosti, a zatim i oporavak zemalja koje su najveći trgovinski partneri Srbije, pre svega EU.

Prognoze EK kada je reč o zaposlenosti u Srbiji, takođe su povoljne, a Janmat objašnjava da će gubitak posla u javnom sektoru delom biti izbalansiran većim zapošljavanjem u privatnom. Povećanje zaposlenosti biće i posledica većeg rast koji se očekuje zbog blago većih investicija, potrošnje, izvoza, a i zbog otvaranja novih radnih mesta u prvatnom sektoru.

Prema njegovim rečima, Evropska komisija je zadovoljna sprovedenom fiskalnom konsolidacijom, a njen ishod u 2015. godini kada je reč o deficitu je bio ohrabrujući.

On, međutim, poručuje da bi fiskalna konsolidacija trebalo da bude ambicioznija da bi se nivo javnog duga sveo na održiv nivo.

"Mi sada predviđamo da će fiskalni deficit biti na istom nivou kao i prošle godine, a blago niži u 2017. godini, kako pokazuje i fiskalna strategija. Međutim, podržavamo i blago ambiciozniju strategiju fiskalne konsolidacije, jer ako se nastavi na ovom nivou, javni dug će se i dalje povećavati dok ne dostigne oko 80 odsto BDP-a", upozorio je on.

Janmat je dodao i da je stav EK da ohrabruje Vladu Republike Srbije da nastavi sa strukturnim reformama, kao i sa privatizacijom preostalih preduzeća u restrukturiranju.

Izvor: Vebsajt B92, 07.02.2016.
Naslov: Redakcija