Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O UPRAVLJANJU OTPADOM: PREDVIđENO OSNIVANJE ZELENOG FONDA ZA ZAšTITU żIVOTNE SREDINE, KAO I BERZA SEKUNDARNIH SIROVINA


O Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom Vlada Republike Srbije izjasniće se tokom ove sedmice, a njime će, kako je rekao Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, biti regulisana kompletna oblast upravljanja otpadom i trgovina sekundarnim sirovinama.

Čadež je dodao da će se novom regulativom omogućiti stabilnije i jeftinije poslovanje, pa i otvaranje novih radnih mesta. On je naveo da se više neće dešavati da domaća industrija uvozi sekundarne sirovine koje su prethodno izvezene iz naše zemlje, već da će ta vrsta sirovina, pre izvoza, biti ponuđena domaćim preduzećima.

Dodao je da će planirane izmene sprečiti i sivu zonu u nabavci sekundarnih sirovina, a da će domaća industrija biti konkurentnija.

- Naše fabrike do sada nisu bile konkurentne, jer su morale da uvoze sirovine koje se izvoze, iako mogu da se prerađuju u Srbiji - rekao je Čadež i dodao da će biti formirana berza sekundarnih sirovina, a da će izmenjeni zakon urediti i upravljanje otpadom. Nacrt zakona predviđa i osnivanje zelenog fonda.

Izvor: Vebsajt Danas, N. Kovačević, 08.02.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija