Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZABRANI DISKRIMINACIJE: Poverenica ukazuje da je istekao zakonski rok za donošenje podzakonskog akta, koji bi omogućio vođenje evidencije o zaštiti od diskriminacije


Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije ("Sl. glasnik RS", br. 52/2021) dodati su novi članovi 40a i 40b, koji se odnose na evidenciju o zaštiti od diskriminacije, odnosno na dostavljanje presuda i odluka sudova. 

Navedenim izmenama propisano je da način vođenja evidencije sudova za presude i odluke iz člana 40b stav 1, i način njihovog dostavljanja Povereniku za zaštitu ravnopravnosti propisuje ministar nadležan za pravosuđe, dok je članom 27. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije propisano da se ovaj podzakonski akt donosi u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije. Na navedeno su ukazali dopisom broj 011-00-38/2021-02 od 24.11.2021. godine. 

S obzirom da je Poverenik obavezan da vodi evidenciju dostavljenih anonimizovanih sudskih odluka, a da je rok za donošenje podzakonskog akta istekao, Poverenik traži od Ministarstva pravde obaveštenje u kojoj je fazi izrada navedenog podzakonskog akta.

Izvor: Vebsajt Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, 15.12.2022.
Naslov: Redakcija