Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O TURIZMU: Male turističke agencije opterećene novim pravilnicima


Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) je nezadovoljno novim pravilnicima o kategorizaciji turoperatora, koji donosi velika opterećenja malim agencijama i manju sigurnost putnicima velikih organizatora putovanja.

Član UTAS-a Mario Radonja ukazao je da su po novom Pravilniku o uslovima i načinu rangiranja licence organizatora putovanja u različite kategorije, načinu promene kategorije licence, sadržini zahteva za izdavanje i obnavljanje licence, kao i o uslovima i načinu izdavanja svečane forme licence ("Sl. glasnik RS", br. 81/2019) sve turističke agencije svrstane u četiri kategorije prema broju putnika i iznosima garancija za polise, pa tako svaka turistička agencija treba da ima polisu osiguranja u skladu sa licencom koju će dobiti.

"U skladu sa ovim definisan je i iznos depozita koji svaka turistička agencija treba da ima na svom računu. Ono što smo mi pokušali da izdejstvujemo u novom pravilniku je da postoji individualno osiguranje svakog pojedinačnog aranžmana, gde bi putnici bili zaštićeni 100 odsto", rekao je Radonja.

Prema njegovim rečima "glavni problem je u tome što se aranžmani osiguravaju kumulativno u zavisnosti od osigurane sume koja je na polisi, u tom smislu putnici će biti obeštećeni procentualno u zavisnosti od iznosa koji su uplatili".

Prema novom Pravilniku o vrsti, visini i uslovima garancije putovanja, visini depozita u zavisnosti od kategorije licence, načinu aktiviranja, nameni sredstava, kao i o drugim uslovima koje mora da ispuni organizator putovanja ("Sl. glasnik RS", br. 81/2019), iznosi polisa osiguranja su od 200.000 do 400.000 evra, dok je raspon depozita od 2.500 za male, do 10.000 evra sa velike agencije.

Predsednica UTAS-a Marija Matijević navela je da "male agencije plaćaju najviše kroz sve ovo, ali su i najbezbednije za putnike, dok krajnji korisnik velikih agencija neće biti zaštićen, jer bi jedna polisa od 400.000 evra pokrivala sve one koji su oštećeni".

"Predlagali smo individualno osiguranje putovanja, samim tim bi polisa koju bi svaka agencija morala da ima, bila u znatno nižim iznosima. Ona bi pokrivala dugovanja ka inopartnerima, a depozit bi išao na namirenja dugovanja ka državi", objasnila je Matijević.

Izvor: Vebsajt N1, 26.12.2019.
Naslov: Redakcija