Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKONSKO REGULISANJE PARAFISKALNIH NAMETA: Unije poslodavaca Srbije očekuje smanjenje i ujednačavanje parafiskalnih nameta


Unije poslodavaca Srbije očekuje da ministar finansija, Dušan Vujović, ubrzo predloži zakon koji bi smanjio broj i ujednačio parafiskalne namete i njihove cene za privredu u svim opštinama, jer je to dogovoreno i na Socijalno-ekonomskom savetu, izjavio je predsednik UPS-a Nebojša Atanacković.

On je rekao da je teško verovati da se "to decidno obećanje neće ostvariti" i da se neće na taj način umanjiti opterećenje za privredu.

"Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) je utvrdila da postoji oko 400 raznih dažbina koje privreda plaća, a prema našem istraživanju postoji čak 490 nameta", rekao je Atanacković.

Nelogično je da, kako je rekao, overa ugovora košta različito, prema njegovoj vrednosti, a ista je vrsta posla i radi ga isti službenik.

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je u septembru prošle godine da se radi na novom zakonu o parafiskalnim nametima, koji će objediniti sve namete za privredu.

"To će biti matrica za celu Republiku i na nivou svake lokalne samouprave, tako da će svaki investitor, strani i domaći, znati šta ga i kada čeka i koliko treba da plati, od ekoloških taksi do nekih lokalnih doprinosa", rekao tada Vujović.

Atanacković je istakao da je za privredu veliki problem i što se komunalne usluge naplaćuju za privredu po jednoj ceni, a za građane po drugoj.

"Frizerski salon ili bilo koja druga firma u nekim opštinama i gradovima u Srbiji plaća vodu tri puta skuplje nego građanin iako su u istoj zgradi, što je nelogično", rekao je on.

Privrednici iz Niša su, kako je rekao Atanacković, zbog tako različitog tretmana firmi i građana kao korisnika raznih komunalnih usluga podneli zahtev Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti, a UPS je zatražio objašnjenje od tamošnjih organa upravljanja i oni su dali "smešno" objašnjenje.

"Rekli su, zamislite da građanima podignemo cenu tri puta da bi ih izjednačili sa privredom, ne bi mogli da plaćaju", rekao je Atanacković i istakao da "nisu ni pomislili da privredi smanje cenu".

Dodao je da je u Zakonu o komunalnim delatnostima ("Sl. glasnik RS", br. 88/2011 i 104/2016) jedno od načela za određivanje cena "nepostojanje razlike u ceni" za različite kategorije potrošača, sem ako se ne zasniva na različitim troškovima obezbeđenja te usluge.

Izvor: Vebsajt Politika, 06.01.2018.
Naslov: Redakcija