Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA: Centar za zaštitu potrošača Forum priprema akciju masovnog podnošenja prekršajnih i prijava za privredni prestup protiv EPS Distribucije i odgovornih u tom javnom preduzeću. Distribucija je zloupotrebila institut neovlašćene potrošnje sa ciljem da naplati zastarela dugovanja, u kojima se nalazi i kamata obračunata neustavnom metodom, a zbog koje su ti dugovi uvećani i za preko 60 odsto


Pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu biće podneta, prema dostupnim informacijama, prva tužba građanina Srbije koji je od strane EPS Distribucije označen kao "kradljivac struje" i po tom osnovu isključen sa električne mreže.

Tužbu upravo priprema Nišlija R. Todorović nakon što je prethodno okončao postupke protiv EPS Distribucije zbog "nezakonitog isključenja struje po osnovu neovlašćene potrošnje" pred svim sudskim instancama u Srbiji - od Osnovnog do Ustavnog suda.

Todorovići su jedna od najmanje 2500 porodica u Nišu i nekoliko okolnih opština koje su od kraja 2015. godine do danas ostale bez struje zbog navodne neovlašćene potrošnje, koju je EPS Distribucija često konstatovala "bez prisustva potrošača i dokaza koje zakon zahteva", a potom odbila da ih priključi na mrežu iako su ispunili sve zakonske uslove, uslovljavajući priključenje izmirenjem zastarelih dugovanja, koja, zahvaljujući i protivustavnim kamatama, dostižu do 900.000 dinara po potrošaču. EPS Distribucija je po ovom osnovu isključila i domaćinstva sa bebama, starima i bolesnima, što Zakon o zaštiti potrošača ("Sl. glasnik RS", br. 62/2014 i 6/2016 - dr. zakon) zabranjuje. Neke od porodica bez struje provode već četvrtu ili petu zimu, podaci su Centra za zaštitu potrošača Forum, koji se bavi ovim problemom.

R. Todorović je ovih dana dobio rešenje Ustavnog suda kojim se odbacuje njegova ustavna žalba, uz obrazloženje da "nisu ispunjene Ustavom Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) utvrđene pretpostavke za vođenje postupka". On je podneo ustavnu žalbu protiv presude Višeg suda u Nišu, zbog povrede prava na imovinu i prava na pravično suđenje. Pre toga (uzaludno) se obraćao i EPS-u, Agenciji za energetiku, Osnovnom javnom tužilaštvu, Upravnom sudu… Podršku je, kaže, dobio jedino u Forumu i Udruženom pokretu slobodnih stanara (UPSS).

Bez struje je ostao 5. oktobra 2015. godine, nakon što je EPS Distribuciji podneo prigovor na julski račun, u kojem je sam izrazio sumnju da mu je "strujomer neispravan i da mu neko krade struju". Radnici EPS-a su isključili struju, a da se Todorovićima, koji inače žive u stambenoj zgradi, i bili su u stanu, nisu javili, niti ostavili bilo kakav dokument.

- Kako je bez struje u današnje vreme nemoguće živeti, bili smo prinuđeni da iznajmimo stan. Iz komfornog trosobnog stana- za koji smo inače redovno plaćali struju, preselili smo se u iznajmljenu garsonjeru. Supruga i ja smo kao hronični bolesnici dodatno pogoršali svoje zdravlje. O našem psihičkom stanju da i ne govorim. Ipak, od svega što nam je učinilo ovo bezumlje državnih institucija, najviše boli ugroženo dostojanstvo i osećaj nepravde… Ali, nećemo odustati - kaže Todorović.

U Centru za zaštitu potrošača Forum dodaju da zbog ovog i drugih sličnih slučajeva upravo pripremaju akciju masovnog podnošenja prekršajnih i prijava za privredni prestup protiv EPS Distribucije i odgovornih u tom javnom preduzeću. Predsednik Foruma Jovan Jovanović kaže da bi "zatrpavanje" sudova ovakvim prijavama trebalo još jednom da ukaže na težinu i razmere problema. On podseća da je Forum prethodno protiv EPS Distribucije, kao javnog preduzeća koje trguje strujom, u ime navodnih "kradljivaca struje" podneo i kolektivnu tužbu Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija. Ministarstvo je uvažilo razloge u kolektivnoj tužbi i protiv EPS Distribucije pokrenulo postupak za zaštitu kolektivnog interesa potrošača, koji je u toku.

Prema navodima u kolektivnoj tužbi- kojom se pre svega zahteva privremeno priključenje ovih potrošača, EPS Distribucija je zloupotrebila institut neovlašćene potrošnje sa ciljem da naplati zastarela dugovanja, u kojima se nalazi i kamata obračunata konformnom metodom, koju je Ustavni sud 2012. godine proglasio neustavnom, a zbog koje su ti dugovi uvećani i za preko 60 odsto. Zakon o zaštiti potrošača zabranjuje da se uključenje struje potrošaču "uslovljava plaćanjem zastarelih dugovanja". Po Zakonu o obligacionim odnosima ("Sl. list SFRJ", br. 29/78, 39/85, 45/89 - odluka USJ i 57/89, "Sl. list SRJ", br. 31/93 i "Sl. list SCG", br. 1/2003 - Ustavna povelja), komunalni dugovi zastarevaju u roku od godinu dana, što znači da ih javno preduzeće ne može sudski naplatiti.

Forum u tužbi tvrdi da je cilj ovakve zloupotrebe EPS Distribucije i njena namera da na građane prebaci sopstvenu obavezu da zameni brojila koja nisu baždarena duže od 12 godina, što ih po Zakonu o metrologiji ("Sl. glasnik RS", br. 15/2016) čini neispravnim. Mada je to njena obaveza, kupovina novog brojila i plaćanje njegovog izmeštanja na novo merno mesto koštala je građane- "kradljivce struje" do 150.000 dinara. Mada zakon zabranjuje upotrebu takvih brojila, EPS Distribucija preko njih obračunava i korišćenje struje i iznose navodne neovlašćene potrošnje.

EPS Distribucija, navodi Forum, nije poštovala ni odredbu Zakona o zaštiti potrošača koja zabranjuje isključenje sa mreže ukoliko potrošač ospori postojanje i visinu računa za struju ili obračunatu neovlašćenu potrošnju i pri tom nastavi da uplaćuje račune za tekuće obaveze. Ona po zakonu ne sme da ostavi bez struje ni domaćinstva u kojima "živi ugroženi potrošač zbog uzrasta, posebnih potreba ili bolesti". Obavezna je da formira savetodavna tela i komisije za rešavanje prigovora i reklamacija potrošača, u kojima mora biti predstavnika asocijacija potrošača, a to još nije učinila.

Prema važećim propisima, neovlašćena potrošnja postoji "kada su na brojilima oštećene državne ili distributivne plombe, a pod uslovom da se u kontroli mernog uređaja utvrdi nepravilnost registrovanja utrošene električne energije". EPS Distribucija je, međutim, u svim ovom slučajevima konstatovala "neovlašćenu potrošnju" isključivo na osnovu oštećene plombe, a bez provere da li su računi za struju nakon toga umanjeni, odnosno da li je krađe struje uopšte bilo, navode u Forumu.

EPS Distribucija je ranije ocenila da se isključenje struje po osnovu neovlašćene potrošnje sprovodi po zakonu, a da takva isključenja nisu masovna. U celoj Srbiji je od početka 2017. godine isključeno svega 2357 objekata čiji su vlasnici fizička lica, rečeno je.

EPS Distribucija je, takođe, "priznala" da ne poseduje odluku na osnovu koje uslovljava priključenje struje potrošačima kojima je ona isključena po osnovu neovlašćene potrošnje izmirenjem svih prethodnih dugovanja, među kojima i onih zastarelih. "EPS Distribucija ne raspolaže takvim dokumentom", glasi odgovor na zahtev da takva odluka bude dostavljena. Ovo javno preduzeće, međutim, nije odgovorilo na pitanja o tome koliko ukupno iznose dospela dugovanja, među kojima i ona zastarela, odnosno starija od godinu dana, u toku 2017. godine, na teritoriji Niša i Srbije. Zbog uskraćivanja ovih informacija, upućena je žalba Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Izvor: Vebsajt Danas, Z. Miladinović, 07.01.2018.
Naslov: Redakcija