Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DISCIPLINSKA ODGOVORNOST SUDIJA ZBOG ZASTAREVANJA PREDMETA


Ministar pravde i državne uprave Srbije Nikola Selaković najavio je da će se ispitati sudije kojima su predmeti zastareli ili pred zastarevanjem, i da će biti kažnjeni svi oni za koje se utvrdi da su za to odgovorni. Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević smatra da se disciplinska odgovornost sudija zbog zastarevanja predmeta mora ceniti na osnovu toga da li je sudija radio nesavesno ili je država kriva što ga je preopteretila velikim brojem predmeta.

"Sada imamo dosta predmeta koji su već zastareli ili su pred zastarevanjem. Svi će biti detaljno evidentirani i postaviće se pitanje odgovornosti zašto su stajali kod istražnih sudija", rekao je ministar Selaković

  • Ministar je kazao da sudije kontroliše Služba disciplinskog tužioca za sudije, i dodao da to "nije omiljeni čovek", ali se "obraz sudijske struke najviše čuva kada same sudije kažu da neko od njih nije dobar za taj posao". 

Upitan zašto nisu kažnjene sudije kojima su zastareli predmeti protiv Marka Miškovića i Predraga Markovića - "Peconija", ministar je odgovorio da protiv njih nije mogao da se pokrene disciplinski postupak jer je i on zastareo. 

"ZATO JE SKUPŠTINA USVOJILA DA SE SUDIJE MOGU DISCIPLINSKI GONITI U ROKU OD DVE GODINE POSLE NAČINJENOG PROPUSTA U POSTUPKU KOJI SU VODILE", DODAO JE SELAKOVIĆ. 

Kazao je i da je za uvođenje tužilačke istrage u državnom budžetu predviđeno 800 miliona dinara, dok se do sada za to davalo manje, oko 450 miliona dinara.

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević smatra da se disciplinska odgovornost sudija zbog zastarevanja predmeta mora ceniti na osnovu više objektivnih kriterijuma koji bi pokazali da li je sudija radio nesavesno ili je država kriva što ga je preopteretila velikim brojem predmeta.

"Kada se bude procenjivalo da li je sudija radio nesavesno mora se imati u vidu koliko je predmeta sudija imao u radu, složenost tih predmeta i ponašanje stranaka", rekla je Boljević Tanjugu kometarišući izjavu Nikole Selakovića.

Ako je sudija radio nesavesno jasno je da treba da odgovara, ali ako je zatrpan brojem predmeta i to nejednako u odnosu na druge sudije u Srbiji onda je, kako je navela, za to kriva država i njena loša sudska mreža iz 2010. godine.

Boljević je ukazala da samo u istrazi Prvog osnovnog suda u Beogradu (istraga je tek od 1. oktobra 2013. u rukama tužioca) u proseku na kraju 2012. godine po sudiji bilo preko 700 predmeta, u Sremskoj Mitrovici 970, a u Drugom osnovnom sudu u Beogradu preko 1.600 predmeta, dok je u Loznici bilo samo 97 predmeta, u Prijepolju 11...

"Imajući u vidu te pokazatelje, jasno je da će beogradske sudije imati i predmete koji zastarevaju, ali da li je za to kriv sudija ili država koja ga je zatrpala tim brojem slučajeva", napomenula je sudija.

Navodeći da se čekaju rezultati nove mreže sudova koja je počela da funkcioniše od 1. januara ona je podsetla da je Društvo sudija iniciralo još 2008. godine da se u Zakon o sudijama unesu odredbe o disciplinskoj odgovornosti sudija.

"Mi smo svesni da je nezavisnost drugo lice odgovornosti", navela je Boljević i napomenula da postoji bojazan da ministarstvo ne uviđa objektivne razloge za odgovornost pravosuđa koje treba da ima u vidu.

Izvor: Tanjug