Zastava Bosne i Hercegovine

KAKO SE KORISTI ONLINE KATASTAR I KOJE MOGUĆNOSTI NUDI?


Ova tema se nedovoljno pominje u svakodnevnom razgovoru, sve dok se ne pojavi potreba za pronalaskom neke katastarske parcele. U sam katastar nepokretnosti se upisuje zemljište bilo koje namene, poljoprivredno, građevinsko ili šumsko, podzemni i nadzemni građevinski objekti kao i posebni delovi objekta koji čine jednu građevinsku celinu (stan, garaža, poslovni prostor i slično).

Mi ćemo pokušati da vam pre svega približimo temu upotrebe “online” katastra kako bi, kada dođete u tu situaciju, mogli uspešno da izvršite pretragu i pronađete parcelu, kuću ili stan koji želite da “izvidite” i time vam olakšamo dalju proceduru prilikom kupovine.

Da biste znali šta treba da tražite, potrebno je da vam približimo značenje termina poput “katastarska parcela”. Katastarska parcela je ograničeni deo zemljišta označen jedinstvenim brojem u katastarskoj opštini i predstavlja osnovnu katastarsku teritorijalnu jedinicu.

Upisom parcele u katastar nepokretnosti i dodeljenim jedinstvenim katastarskim brojem, stiču se, prenose, ograničavaju ili prestaju određena prava nad tom nepokretnosti. Svako ima pravo da traži podatke iz katastra na uvid, zatraži izdavanje lista nepokretnosti ili izdavanje potvrde da li je određena nepokretnost ili pravo upisano u katastar nepokretnosti. Kada je nekoj parceli dodeljen jedinstveni katastarski broj, nije moguće više izvršiti promenu tog broja, čak i da u nekom slučaju dođe do podele parcele, novonastale parcele će dobiti podbroj osnovne parcele. To bi praktično značilo da ukoliko bi se neka parcela koja je zavedena pod brojem 407 delila na dva dela, ti delovi bi imali podbrojeve 407/1 i 407/2.

U zavedenim planovima postoji opcija gde se može videti oblik i položaj svake parcele koja je upisana u katastar. Ostali podaci vezani za samu parcelu se ne nalaze u ovim planovima već su upisani u dokument koji se zove katastarski operat.

Katastarski operat predstavlja knjigovodstveni ili opisni deo katastra i sadrži podatke o parcelama i njihovim brojevima, površini, klasi zemljišta, korisniku nepokretnosti sa stvarnim stanjem, istorijatu promena na katastarskoj parceli, itd. Pored katastarskog operata važno je pomenuti i elaborat koji sadrži razne vrste podataka o jednoj nepokretnosti i nije podložan promeni bez obzira na promenu stvarnog stanja na teritoriji.

Procedura potrage za određenom parcelom

Za razliku od nekog pređašnjeg vremena kada je jedini način da se dođe do željene informacije iz katastra bio fizički odlazak u ovu opštinsku službu, danas se sve nepokretnosti mogu pronaći vrlo lako i na samo jednom mestu.

Da bi ste započeli svoju pretragu parcele, kuće ili stana koji tražite i želite da proverite da li je ista upisana u “online” katastar i ko je trenutni vlasnik, kao i da li postoji neki teret nad vlasništvom u smislu hipoteke i slično, treba prvo da znate gde da tražite. U bilo kom internet pretraživaču dovoljno je da ukucate “eKatastar nepokretnosti” kao pojam za pretragu i pretraživač će vas odvesti na stranicu javnog pristupa Republičkom geodetskom zavodu. 

Na stranici javnog pristupa imate opciju odabira eKatastra gde je dovoljno da u pretrazi ukucate ime opštine, ime katastarske opštine i broj parcele ili ako nemate broj parcele, dovoljna je adresa na kojoj se ta nekretnina nalazi i na osnovu ovih parametara možete da saznate ko je vlasnik nepokretnosti i njegovu adresu.

Svi dobijeni podaci iz jedne takve pretrage predstavljaju rezultat pretraživanja i potpuno su javni. Da biste dobili ove podatke potrebno je da u pretrazi iz padajućeg menija odaberemo naziv opštine, a zatim i naziv katastarske opštine, dok se u narednom koraku unosi adresa na kojoj se nekretnina nalazi. 

Javni pristup eKatastru će vam omogućiti pristup informacijama o upisanoj parceli u vidu tabelarnog prikaza koji će sadržati sve podatke o njoj, počev od broja parcele i adrese gde se ona nalazi, njene površine, vrsti zemljišta, pa sve do podataka o vlasniku i da li se na željenoj parceli nalazi neki teret upisa, poput hipoteke i slično.

Ovaj način pretrage je veoma jednostavan ukoliko posedujete sve potrebne podatke, ali šta ako vam nedostaje neki od podataka, na primer tačan broj parcele? Nadležni državni organi su se pobrinuli da se lako dođe i do ove informacije putem sajta Geo Srbija i Nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka (skraćeno NIGP). Kako biste došli do tačnog broja parcele potrebno je na sajtu izabrati digitalnu platformu i locirati oblast gde se željena parcela nalazi. Nakon toga se bira ikonica Katastar koja se nalazi sa leve strane.

Rezultat je prikaz parcela sa njihovim katastarskim brojevima i svim upisanim objektima u izabranoj oblasti pretrage. Sada je samo potrebno da odaberete parcelu koju tražite i pročitate njen broj koji će vam dalje omogućiti pristup detaljnijim informacijama o samoj parceli preko sajta Republičkog geodetskog zavoda.

Pomoć eKatastra prilikom kupovine nekretnine

Kako vam eKatastar može pomoći prilikom kupovine željene nekretnine? 

Jedan od ključnih dokumenata koji prikazuje sve podatke o nekretnini koja je na tržištu jeste List nepokretnosti. List nepokretnosti predstavlja zvaničan dokument koji izdaje država, odnosno opštinska služba za katastar, a koji daje uvid u ključne podatke o samoj nekretnini. 

Pretragom katastarskih podataka o nekretnini koju planirate da kupite, a sledeći gore navedeni postupak pretrage, upravo lako dolazite do elektronske verzije pomenutog Lista nepokretnosti gde lako možete utvrditi da li postoje određene nepravilnosti vezane za nekretninu. 

Može se desiti da vlasnik tvrdi da nekretnina ima više kvadrata nego što je upisano u katastar nepokretnosti ili da je upisano drugo ime vlasnika, kao i da li postoje određeni tereti u vidu sudske zabrane otuđenja, iako vlasnik tvrdi da su papiri “čisti”. U tim slučajevima veoma je važno da lično posetite opštinsku službu za katastar i utvrdite činjenično stanje.

Pomoć eKatastra prilikom prodaje nekretnine

Pomoć eKatastra prilikom prodaje nekretnine takođe nije zanemarljiva. Nakon prodaje nekretnine, javni beležnik je dužan da u roku od 24 časa dostavi katastru sve neophodne podatke iz Ugovora kako bi se mogao izvršiti prepis nekretnine na novog vlasnika, a sama opštinska služba za katastar ima rok od pet radnih dana da donese rešenje o upisu novog vlasnika u vlasnički list nekretnine i time sa vas skine teret vlasništva. 

Iako je danas pristup traženim informacijama veoma brz i jednostavan, pre samo par godina nije bilo tako. Danas su, u samo par “klikova”, dostupni svi podaci za koje je nekada bilo potrebno izdvojiti nekoliko dana kako bi se došlo do njih. Pored toga, na vašem računaru možete odabrati više od jedne parcele i nakon sinhronizacije same mape sa vašim Google nalogom, ovi podaci će samo vama biti dostupni i na vašem mobilnom telefonu. Ova opcija vam dozvoljava da fizički prisutni na terenu ispratite gde se nalazi i kako izgleda željena parcela.

Za kraj je bitno da zapamtite da sve informacije o katastarskim parcelama dobijene putem ovog servisa, nemaju status službenih podataka i ne mogu se u te svrhe koristiti. I dalje postoji zvanična opštinska služba za katastar koja izdaje, overen, potpisan list nepokretnosti koji ima status službenog podatka.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Nekretnine, 05.12.2022.
Naslov: Redakcija