Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PRIVREDNIM DRUŠTVIMA: Na adresama na kojima su registrovane firme bez odobrenja vlasnika nepokretnosti može se podneti zahtev za brisanje adrese sedišta tog preduzeća. Firma ima obavezu da registruje novo sedište u roku od 30 dana, a u suprotnom se pokreće postupak prinudne likvidacije


Svi obveznici podnošenja finansijskih izveštaja sledeće godine moraju da podnesu izveštaje u izmenjenoj formi i u promenjenim rokovima, a finansijski i statistički izveštaj se sada predaju u istom roku, do 30. marta, izjavio je direktor Agencije za privredne registre (APR) Milan Lučić.

Lučić je rekao da je Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima ("Sl. glasnik RS", br. 109/2021) i forma samih izveštaja značajno promenjena i da je potrebno da se svi što pre upute u tu problematiku i ne čekaju trenutak pred poslednje rokove.

Direktor APR-a je govoreći o fantomskih firmama, pojasnio da se u suštini radi o registrovanju lažne, odnosno fiktivne adrese tog privrednog subjekta, što dovodi do raznih problema u praksi.

Izmenom zakona uvedena je i hitna sudska zaštita oštećene strane, naveo je Lučić i objasnio da u praksi to znači da svako ko je oštećen može kroz tužbu koju podnosi sudu da traži brisanje fiktivne adrese.

"Sud po hitnom postupku mora da donese presudu i tu presudu po službenoj dužnosti dostavlja Agenciji za privredne registre, koja tu adresu briše i nalaže tom privrednom subjektu da u roku od 30 dana otkloni nedostatak i registruje novu adresu, Ukoliko to ne uradi u roku od 30 dana, mi taj privredni subjekt stavljamo u proces likvidacije", naglasio je direktor APR-a.

On je rekao da, iako je percepcija u javnosti da postoji veliki broj fantomskih firmi, u suštini taj broj nije toliki u odnosu na ukupan broj privrednih subjekata, i naveo da je procenat fantomskih firmi manji od jedan odsto, ali da su problemi koje prave značajni.

Izvor: Vebsajt RTV, 4.12.2021.
Naslov: Redakcija