Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O REFERENDUMU I NARODNOJ INICIJATIVI: Odluka na referendumu je doneta ako je za nju glasala većina izašlih birača na teritoriji za koju je referendum raspisan


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi ("Sl. glasnik RS", br. 111/2021) kojim je propisano da je odluka na referendumu doneta ako je za nju glasala većina izašlih birača na teritoriji za koju je referendum raspisan. Poslanici Narodne skupštine usvojili su i izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji, čije je povlačenje traženo prethodnih dana od strane dela javnosti. A koje su glavne nedoumice oko zakona o referendumu i kako će taj zakoni uticati na obične građane, objasnili su advokati Aleksandar Radivojević i Miljkan Karličić.

- Javnost ima primedbe i možda su te primedbe opravdane. Referendum, narodna inicijativa i izbori su načini na koji narod vrši vlast. Ovo je sada jedno rešenje koje ide u skladu sa evropskim trendovima. Mogu reći moje skromno mišljenje, mi smo imali odličan Ustav 1990 godine, on je predviđao zaista oštre kvalifikacione uslove. Doneli smo nov Ustav 2006 godine, za šta smatram da nije imalo potrebe. Mi u praksi to stalno menjamo. Ovo je potpuno legitimno po Ustavu. Možemo imati različita mišljenja, ali ovo je nešto gde nema ničega spornog sa pravne strane - objasnio je Karličić.

Radivojević objasnio je da je referendum najdemokratskija ustanova.

- Referendum je najdemoktatskija ustanova. Tu se građani izjašnjavaju da li su za neku promenu. Ovaj zakon propisuje proceduru na koji način treba referendum sprovoditi. Ono što je izazvalo buru je način na koji će se donositi odluka o referendumskom pitanju, izmena zakona najviše bode oči, više nema cenzusa. Ustav je nekad tretiran kao teško promenljiv akt - objasnio je advokat Radivojević.

Izvor: Vebsajt Kurir, 6.12.2021.
Naslov: Redakcija