Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PUNA PRIMENA CENTRALNOG REGISTRA STANOVNIŠTVA NA PROLEĆE 2021. GODINE


Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović najavila je da će prioriteti rada tog ministarstva u narednom periodu biti reforma sistema plata, e-Uprava i podrška opštinama i gradovima kroz budžetski fond.

Obradović je navela da bi Centralni registar stanovništva trebalo da bude u punoj primeni na proleće, objasnivši da će taj registar obuhvatiti podatke 13 službenih evidencija.

Ona je objasnila da se to odnosi na izvod iz matične knjige rođenih i umrlih, potvrdu o državljanstvu, različite potvrde poreske administracije i sve ono zbog čega građani sada idu na šaltere.

Ministarka je izrazila očekivanje da će ovaj registar biti aktiviran u martu-aprilu, kada će sve institucije moći da iz njega povlače podatke.

Za građane to znači da, ako se prijavljuju na konkurs za posao ili imaju bilo koji upravni postupak, neće morati fizički, od šaltera do šaltera, da prikupljaju brojnu dokumentaciju, već će, jednostavno, preko e-Portala i Centralnog registra stanovništva zatražiti dokument koji će im država poslati u elektronsko sanduče, objasnila je ona.

Ona je podsetila na to da je nedavno uputila poziv građanima da provere svoje podatke u bazi Centralnog registra stanovništva i da je, za 45 dana koliko je aktivan, tom registru do sada pristupilo 2.500 građana.

Obradović je navela da je to još komplikovana procedura zbog zaštite podataka, istakavši da bi bilo neozbiljno da se samo na osnovu korisničkog imena i lozinke omogući pristup Registru.

Ministarka je još jednom apelovala na građane da odu do jedinica poreske uprave i pošta kako bi dobili parametre na osnovu kojih će se priključiti, i dalje nastaviti komunikaciju sa državom, preko elektronskog sandučeta.

Ona je podvukla da je bezbednost informacija na prvom mestu i da se čitav proces sprovodi po visokim evropskim i svetskim standardima.

Obradović je, govoreći o platnim razredima, odnosno reformi sistema plata, najavljivanim za januar 2021. godine, istakla da nije suština da se krene u implementaciju, a da institucije nisu spremne, budući da procena finansijskih efekata još nije do detalja završena.

Proces pripreme, kako je naglasila, nije zaustavljen u prethodnih godinu dana, vođeni su razgovori sa sindikatima i drugim faktorima i uočeno je da ima tačaka koje treba promeniti.

Prema njenim rečima, bolje je da se to sada ispravi, jer država u situaciji epidemije koronavirusa nije u mogućnosti da krene sa primenom platnih razreda.

Za nekoliko dana ulazimo u parlament, gde ćemo odložiti primenu platnih razreda za godinu dana, odnosno za januar 2022. godine, a u ovih godinu dana ćemo sa sindikatima i ključnim akterima videti šta možemo da promenimo, rekla je Obradović.

Kada je reč o budžetskom fondu za lokalne samouprave, ministarka je navela da svakog četvrtka razgovara sa predsednicima opština i gradonačelnicima kako bi spremno dočekali konkurs, koji će biti objavljen početkom januara.

Prema njenim rečima, podstiče se međuopštinska saradnja i realizacija projekata poput vodovodne i kanalizacione mreže, koji mogu da opslužuju više opština.

Pored projekata koji se tiču infrastrukture, Ministarstvo je posvećeno i unapređenju reforme lokalne samouprave, konkretno uspostavljanju jedinstvenog upravnog mesta, navela je ona.

Izvor: Vebsajt Vlade, 05.12.2020.
Naslov: Redakcija