Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O AKCIZAMA: Obavezno isticanje аkciznih markica na kafi počeće da se primenjuje od 1. januara 2018. godine. Predviđeno je i da se akcizom oporezuje i kafa koja se prerađuje, odnosno dorađuje na teritoriji RS, a ne samo iz uvoza


Od 1. januara 2018. godine u Srbiji će početi naplata akciza na kafu, rekao je saradnik časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT) Ivan Nikolić.

Akciza na neprženu kafu biće 85,75 dinara po kilogramu, a 107,18 dinara po kilogramu na prženu.

Od tog posebnog poreza očekuje se četiri do pet milijardi dinara prihoda u državnom budžetu iduće godine.

Nikolić je rekao da je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o akcizama ("Sl. glasnik RS", br. 108/2016) stupio na snagu januara ove godine, a primena odredbe o naplati akcize na kafu je odložena do 1. januara 2018. godine.

"Prihodi budžeta za narednu godinu su planirani po konzervativnoj metodi, što znači da je moguće da se ostvare i veći, jer, osim prihoda od tog poreza na kafu, predviđeno je redovno godišnje usklađivanje akciza na duvan", rekao je Nikolić.

Dodao je da će samo porezi na ta dva proizvoda doneti znatne prihode budžeta 2018. godine. Ocenio je da uvođenje akcize na kafu ne mora da izazove poskupljenje u maloprodaji jer bi taj trošak mogli da namire prodavci, umesto da ga prenesu na potrošače, pošto cena sirove kafe nije promenjena od prošle godine.

Izvor: Vebsajt N1, 06.12.2017.
Naslov: Redakcija