Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PLANU UKIDANJE ROMINGA IZMEĐU EU I ZEMALJA ZAPADNOG BALKANA


Evropska komesarka zadužena za digitalnu politiku Marija Gabrijel objaviće u maju iduće godine plan za ukidanje rominga između EU i zemalja Zapadnog Balkana.

Gabrijel je rekla da će predstaviti detaljan set mera na sastanku o proširenju zabrane naplate rominga u EU na Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu. Na tome trenutno rade pravni savetnici Evropske komisije.

Bugarska, koja 1. januara preuzima šestomesečno rotirajuće predsedavanje EU, 17. maja 2018. biće domaćin samita EU-Zapadni Balkan u Sofiji. U EU se od 15. juna ne naplaćuje roming i građani Unije mogu širom bloka da zovu, šalju poruke i pretražuju internet na svojim mobilnim uređajima po istoj ceni kao da su kod kuće. Ipak, komesarka je istakla da ne može da kaže koliko bi vremena moglo da prođe pre nego što sporazum o ukidanju rominga između EU i zapadnobalkanskih zemalja stupi na snagu.

 "Zaista mi je važno da ne rasplamsavam očekivanja koja nisu izvodljiva i realna. EU je za to trebalo deset godina... Treba da ostanemo mirni i uradimo to veoma ozbiljno jer su očekivanja u regionu ogromna", rekla je Gabrijel.

Pregovori o ukidanju rominga u EU potrajali su celu deceniju zbog neslaganja između telekomunikacionih kompanija, koje su strahovale za svoj biznis, članica EU i evroposlanika. Očekuje se da telekomunikacione kompanije, koje su se protivile i ukidanju rominga u EU, dodatno uznemire planovi za proširenje zabrane naplate rominga na zemlje van EU.

Izvor: Vebsajt 021, 06.12.2017.
Naslov Redakcija