Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NARODNA BANKA SRBIJE: Referentna kamatna stopa zadržana na nivou od 3,5 odsto


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na sednici održanoj 7. decembra 2017. godine da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 3,5 odsto.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je imao u vidu novembarsku projekciju inflacije i kretanje njenih faktora, očekivane efekte prethodnog ublažavanja monetarne politike, kao i bolje ekonomske performanse tokom trećeg tromesečja i izglede za naredni period.

Izvršni odbor je ocenio da su inflatorni pritisci i dalje niski, što potvrđuje usporavanje međugodišnje ukupne i bazne inflacije poslednjih meseci, na 2,8% i 1,4% u oktobru. Na niske inflatorne pritiske ukazuju i inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede, koja nastavljaju da se kreću u granicama cilja Narodne banke Srbije. Od početka godine, fiskalna kretanja su povoljnija od očekivanih, a premija rizika se spustila na novi najniži nivo otkada se prati za Srbiju, čemu je, pored globalnih faktora, doprinelo jačanje domaćih makroekonomskih fundamenata i povoljniji izgledi za naredni period. U pravcu niže inflacije deluju i niže uvozne cene izražene u dinarima.

Izvršni odbor očekuje da će inflacija i u narednom periodu nastaviti da se kreće u granicama cilja, 3,0 ± 1,5%. Pritom, u prvoj polovini 2018. inflacija bi trebalo da se kreće ispod centralne vrednosti cilja, zbog visoke baze kod cena naftnih derivata i drugih proizvoda koji su jednokratno poskupeli početkom ove godine. U suprotnom smeru delovaće očekivani rast domaće tražnje.

Izvršni odbor pažljivo prati dešavanja u međunarodnom okruženju, a prvenstveno kretanja na međunarodnom finansijskom tržištu i svetske cene primarnih proizvoda. Neizvesnost na međunarodnom finansijskom tržištu i dalje je prisutna po osnovu divergentnosti monetarnih politika vodećih centralnih banaka, FED-a i Evropske centralne banke, što može da utiče na globalne tokove kapitala prema zemljama u usponu, a time i Srbiji. Pored toga, neizvesnost postoji i u pogledu kretanja svetskih cena primarnih proizvoda, a posebno svetske cene nafte, koja je prethodnih meseci umereno rasla. Međutim, Izvršni odbor ističe da je otpornost naše privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući jačanju domaćih makroekonomskih fundamenata i povoljnijim izgledima za naredni period.

Septembarsko i oktobarsko ublažavanje monetarne politike prenelo se na kamatne stope na nove dinarske kredite, koje su u oktobru za stanovništvo smanjene za 0,3 p.p., a privredu za 0,4 p.p. Niže kamatne stope na kredite, uz ubrzanje ekonomske aktivnosti, oporavak tržišta rada i pad premije rizika, pozitivno se odražavaju i na kreditnu aktivnost, koja je u oktobru ubrzana na 6,4% međugodišnje, odnosno na 11,3% po isključenju efekta otpisa problematičnih kredita, čije je učešće sniženo na najniži nivo u poslednjih devet godina.

S postepenim iščezavanjem efekata šokova na strani ponude, rast bruto domaćeg proizvoda u trećem tromesečju ubrzao se na 2,1% međugodišnje. Rast aktivnosti beleži se pre svega u prerađivačkoj industriji, na koju se pozitivno odražavaju popravljanje investicionog ambijenta i oporavak eksterne tražnje. Popravljanje investicionog ambijenta potvrđuje i ostvareni dalji napredak Srbije na međunarodnim listama konkurentnosti. Rast aktivnosti nastavljen je i u uslužnim sektorima, zahvaljujući oporavku tržišta rada.

Izvršni odbor je usvojio Memorandum o ciljanim stopama inflacije do 2020. godine, kojim se ciljana stopa inflacije do 2020. utvrđuje na nivou od 3,0 ± 1,5%.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 11. januara 2018. godine.

Izvor: Vebsajt Narodne banke Srbije, 07.12.2017.
Naslov: Redakcija