Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

U PRIPREMI NOVA UREDBA O ENERGETSKI UGROŽENOM KUPCU: Uredba će olakšati proceduru dobijanja ove pomoći, koju je do sada iskoristilo tek 73.000 siromašnih


Budžetom za 2018. godinu predviđeno je da Ministarstvo energetike dobije 950 miliona dinara za socijalno ugrožena domaćinstva koja imaju pravo na besplatne kilovate i kubike gasa.

Ove godine za tu namenu iskorišćeno je oko 763 miliona od 1,5 milijardi dinara koliko je bilo planirano.

Razlog zašto je ove godine tek oko 73.000 najugroženijih od oko 400.000 koliko ih ima, iskoristilo ovo pravo je preobimna i preskupa papirologija neophodna da bi zahtev za besplatnu struju i gas uopšte podneli.

Onima koji su prethodnih godina imali pravo na ovu pomoć trebalo je između 2.500 i 3.000 dinara (što je više od mesečnog računa za struju), što većina siromašnih nije mogla da plati. Osim toga, uslov za ovaj popust je i da imaju sve prethodno plaćene račune za struju i gas, što takođe, većina nije imala. To je i razlog što je tek 55 njih prošle godine ostvarilo pravo na besplatne kubike gasa.

Sve ovo je razlog da se ovih dana priprema nova Uredba o energetski ugroženom kupcu koja će omogućiti da se lakše dođe do povlastica, a analiza pokazuje da bi broj korisnika pomoći mogao biti trostruko veći.

 Novom Uredbom, kako potvrđuju u Ministarstvu energetike, biće obuhvaćene i još neke nove ranjive kategorije potrošača. Budući da postojeće olakšice ističu sa kalendarskom godinom, prijavljivanje za nove kilovate i kubike gasa već je počelo pa nove zahteve treba što pre podneti kako bi se jeftiniji energenti dobili već s novim januarskim računima.

Inače, resorno ministarstvo, sa Svetskom bankom, prati realizaciju ovog posla pa je odlučeno da se važeća Uredba o energetski ugroženom kupcu ("Sl. glasnik RS", br. 113/2015, 48/2016 - dr. pravilnik, 88/2016 - dr. pravilnik, 49/2017 - dr. pravilnik i 104/2017 - dr. pravilnik) menja kako bi proširili broj korisnika i uvođenja elektronske uprave.

Elektronska uprava će omogućiti da se ubuduće lakše dolazi do podataka ko ima pravo na besplatne kilovate – kaže Mirjana Filipović, državna sekretarka u Ministarstvu energetike.

Aktuelna Uredba propisuje da status energetski zaštićenog kupca zavisi od ukupnih primanja domaćinstva, broja članova porodice, imovnog stanjem, a predviđeni su i limiti u potrošnji struje.

Najugroženija domaćinstva svakog meseca mogu dobiti besplatno od 120 do 250 kilovat-časova struje, a tokom grejne sezone od oktobra do aprila 75 kubnih metara gasa. Zaštićena su i ugrožena domaćinstva koja imaju bolesnike.

Pravo na besplatnu struju i gas ima jednočlano domaćinstvo s primanjima do 14.060,11 dinara, sa dva i tri člana do 20.471,21 dinar, sa četiri i pet članova do 26.878,10 dinara a sa šest i više članova do 33.800,72 dinara.

Da bi svoje pravo ostvarili oni mogu potrošiti najviše četiri puta više energije u odnosu na količinu koja im se odobrava u kilovat-satima. Odnosno, ako je njihova potrošnja do 6,5 puta veća od odobrenih kilovat-sati onda imaju umanjenje do 50 posto – ističe direktor Snabdevanja električnom energijom u EPS-u Radovan Stanić.

Izvor: Vebsajt Politika, Jasna Petrović-Stojanović, 06.12.2017.
Naslov: Redakcija