Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI ZAKON O STAROM SAJMIŠTU: Zakon će omogućiti rešavanje imovinsko-pravnih odnosa, te obeštećenje onih koji budu raseljeni. U toku je tender za idejno rešenje Centralne kule, a u narednih godinu dana biće raspisan konkurs za idejno rešenje celog Memorijalnog kompleksa


Pretvaranje Starog sajmišta u Memorijalni kompleks je naša obaveza, kao države i kao Grada Beograda, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić i dodao da je to civilizacijska obaveza koju mi, kao društvo, moramo da ispunimo.

Centralna kula na Starom sajmištu je raseljena, a u toku je raseljavanje i ostalih objekata, naglasio je Vesić i dodao da je u pripremi i Zakon o Starom sajmištu.

"Taj zakon će nam pomoći da brže rešimo imovinsko-pravne odnose, da te ljude obeštetimo i da oni dobiju stanove kako to i ide po zakonu", rekao je Vesić koji je i član Komisije za utvrđivanje programskih sadržaja i davanja predloga modela upravljanja Memorijalnim kompleksom na Starom beogradskom sajmištu.

U toku je tender za idejno rešenje Centralne kule, rekao je Vesić i najavio da će u narednih godinu dana biti raspisan konkurs za idejno rešenje celog Memorijalnog kompleksa.

"Tada nam predstoji veliki posao, skupljanje novca, ali mi računamo ne samo na novac koji ima naša država već i međunarodne fondove. Verujem da ovako interesovanje koje pokazuje međunarodna zajednica jasno govori da ćemo za izgradnju Memorijalnog kompleksa uspeti da obezbedimo novac na samo iz Srbije već i iz međunarodnih fondova koji se bave sećanjem na Holokaust", rekao je Vesić.

On je Centralnu kulu na Starom sajmištu obišao zajedno sa specijalnim izaslanikom Stejt departmenta za pitanje Holokausta Tomasom Jezgredijem i predsednikom pomenute Komisije episkopom vikarom Jovanom Ćulibrkom.

Ćulibrk je izrazio zadovoljstvo što međunarodna zajednica na najbolji način prati zbivanja sa nekadašnjim koncentracionim logorom Staro sajmište u kome su, kako je dodao, do maja 1942. godine pobijeni skoro svi Jevreji iz Srbije, a od te do 1944. godine je služio kao logor skoro isključivo za Srbe.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 07.12.2016.
Naslov: Redakcija