Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAŠTITNIKU GRAĐANA: Mandat Ombudsmana produžava se na osam godina, a javni poziv za izbor Zaštitnika objavljuje predsednik Narodne Skupštine RS


Poslanici Narodne skupštine Republike Srbije usvojili su Zakon o zaštitniku građana kojim se njegov mandat produžava sa pet na osam godina, a javni poziv za izbor Zaštitnika objavljuje predsednik Narodne Skupštine Republike Srbije.

Uslov je da ima visoko obrazovanje, moralne kvalitete i desetogodišnje iskustvo u oblasti zaštite ljudskih prava.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović rekla je u raspravi da se Zakonom o Zaštitniku građana stvaraju pravni uslovi za unapređenje nezavisnosti i efikasnosti rada Zaštitnika građana.

Što se tiče novih ovlašćenja, Zaštitniku građana poveravaju se poslovi nacionalnog nezavisnog mehanizma za praćenje sprovođenja Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, kao i poslovi nacionalnog izvestioca u oblasti trgovine ljudima.

Zakonom se uvodi skraćeni i ispitni postupak i propisuju rokovi za postupanje Zaštitnika građana.

Ministarka je ukazala da Zaštitnik građana ne pokreće bilo kakve pravne postupke, kao što je postupak razrešenje javnih funkcionera ili disciplinski postupak, već podnosi inicijative, upućuje preporuke, upozorava i ukazuje na nezakonitosti i nepravilnosti u radu i postupanju organa uprave.

Narodna skupština je usvojila i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, kojim je proširen krug subjekata koji imaju obavezu da postupaju po tom zakonu.

Uključene su kategorije fizičkih lica sa javnim ovlašćenjima, poput beležnika i javnih izvršitelja, zatim javna preduzeća, ustanove, organizacije i druga pravna lica koja su osnovana propisom ili odlukom organa Republike Srbije, autonomne pokrajine ili jedinice lokalne samouprave.

Izvor: Vebsajt RTV, 03.11.2021.
Naslov: Redakcija