Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O FISKALIZACIJI: Predviđeno uvođenje fiskalnih kasa samo za preduzetnike, ali ne i za registrovana poljoprivredna gazdinstva koja na pijacama plasiraju kako primarne poljoprivredne proizvode, tako i njihove prerađevine


Počeo je prelazni period za fiskalizaciju na pijacama koji će trajati do kraja aprila naredne godine. To znači da će svi preduzetnici koji posluju na pijacama biti u obavezi da izdaju fiskalne račune, a to se ne odnosi na registrovana poljoprivredna gazdinstva.

Za kilogram krompira ili kilogram domaćeg sira neće se izdavati fiskalni računi. Novi Zakon o fiskalizaciji ("Sl. glasnik RS", br. 153/2020 i 96/2021) predviđa uvođenje fiskalnih kasa samo za preduzetnike, ali ne i za registrovana poljoprivredna gazdinstva koja na pijacama plasiraju kako primarne poljoprivredne proizvode, tako i njihove prerađevine.

“Mi verujemo da će primena Zakona o fiskalizaciji najmanje uticati na funkcionisanje zelenih pijaca, a sigurno će najviše uticati na funkcionisanje robnih pijaca. Međutim, nadamo se da će od naredne godine pijace nastaviti normalno da rade”- kaže Savo Duvnjak iz JKP Subotičke pijace.

Kako će se robne pijace, među kojima je i jedna od najvećih u Srbiji – subotički Buvljak, prilagoditi novom Zakonu ostaje da se vidi, a Poslovno udruženje Pijace Srbije će se aktivnije uključiti u pružanje pomoći korisnicima u ovom prelaznom periodu.

“To se odnosi na celu Srbiju i na, praktično, sve pijačne uprave koje su udružene u Poslovno udruženje Pijace Srbije, uključujući i subotičko akcionarsko društvo Tržnica i Javno komunalno preduzeće Subotičke pijace”- dodao je on.

Prelazni period za fiskalizaciju traje do kraja aprila 2022. godine.

Izvor: Vebsajt RTV, 03.11.2021.
Naslov: Redakcija