Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VLADA RS: Donete oduke o emisiji i o prevremenom otkupu dugoročnih državnih hartija od vrednosti na međunarodnom finansijskom tržištu i Uredba o nacionalnom programu sigurnosne zaštite brodova i brodogradilišta


Vlada Republike Srbije donela je Odluku o emisiji dugoročnih državnih hartija od vrednosti na međunarodnom finansijskom tržištu, kojima će biti pribavljena najpovoljnija finansijska sredstva za zamenu skupljeg duga koji dospeva na naplatu 2020. godine.

Emisijom obveznica na međunarodnom tržištu kapitala, Republika Srbija postaje vidljiva i prepoznatljiva stranim investitorima, a kroz ovaj način finansiranja smanjuje rizik i troškove zaduživanja u budućem vremenskom periodu.

Ovom Odlukom omogućeno je emitovanje dugoročnih državnih hartija od vrednosti na međunarodnom finansijskom tržištu u skladu sa najboljom evropskom praksom.

Vlada je usvojila i Odluku o prevremenom otkupu dugoročnih državnih hartija od vrednosti na međunarodnom finansijskom tržištu, denominovanih u američkim dolarima ranije emitovanih na međunarodnom tržištu.

Cilj ove odluke jeste poboljšanje javnih finansija, smanjenje izloženosti deviznom riziku i dalja mogućnost otplate skupljih dugova Republike Srbije.

Na sednici je usvojena i Uredba o nacionalnom programu sigurnosne zaštite brodova i brodogradilišta, s obzirom na to da Republika Srbija ima status države članice Međunarodne pomorske organizacije i u obavezi je da usvoji propis koji reguliše ovu oblast.

Takođe, doneta je odluka kojom se 5. evropske univerzitetske igre u Beogradu 2020. godine proglašavaju projektom od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

Organizacija ovog prestižnog takmičenja, koje će biti održano od 12. do 25. jula 2020. godine u Beogradu, predstavlja najveći sportski događaj naredne godine u našoj zemlji i ima za cilj poboljšanje položaja univerzitetskog sporta, kao i pozicioniranje Srbije na mapi univerzitetskog sporta Evrope.

Beograd će tom prilikom ugostiti više od 5.000 studenata sportista iz približno 40 zemalja, sa više od 400 univerziteta.

Izvor: Vebsajt Vlade, 07.11.2019.
Naslov: Redakcija