Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODRŽANO GODIŠNJE PREDSTAVLJANJE "BELE KNJIGE" SAVETA STRANIH INVESTITORA U KOJOJ SU PREPORUKE ZA POPRAVLJANJE POSLOVNE KLIME U SRBIJI: Prioritetne oblasti su porezi, rad, digitalizacija i elektronsko poslovanje, nekretnine i izgradnja, inspekcije, bezbednost hrane i opšti pravni okvir sa akcentom na zakone o stečaju i deviznom poslovanju


"Srbija je u protekloj godini nastavila stabilan, ali umeren napredak u reformama, što je osiguralo stabilnost, ali nije dovoljno da se ostvari cilj - potpuno održiva i konkurentna poslovna klima, jaka privreda koja može da parira razvijenim tržištima i visok životni standard", izjavila je predsednica Saveta stranih investora u Srbiji Jana Mihajlova.

Ona je na godišnjem predstavljanju "Bele knjige" FIC-a, u kojoj su preporuke za popravljanje poslovne klime u Srbiji, rekla da je potrebno da Srbija ubrza reforme i pregovore o pristupanju EU, kako bi se sustigao nivo ekonomskog razvoja u EU.

Istakla je da su tri ključna očekivanja FIC-a od Vlade Srbije - ostvarenje održive fiskalne konsolidacije (strukturne reforme, posebno privatizacija i korpotivizacija državnih preduzeća), unapređenje primene zakona, pre svega u oblasti poreza, i obezbeđenje veće transparentnosti u javnim konsultacijama sa fokusom na ferorme u osam prioritetnih oblasti.

Te oblasti su porezi, rad, digitalizacija i elektronsko poslovanje, nekretnine i izgradnja, inspekcije, bezbednost hrane i opšti pravni okvir sa akcentom na zakone o stečaju i deviznom poslovanju.

Četiri oblasti koje su u novoj "Beloj knjizi" sa najboljim učinkom su građevinsko zemljište i izgradnja, zaštita korisnika finansijskih usluga, transport i regulativa koja se odnosi na duvansku industriju.

Od osam prioritetnih tema radne grupe FIC-a i Vlade Srbije za sprovođenje preporuka "Bele knjige" samo su nekretnine i izgradnja i inpekcijska kontrola zabeležile vidljiv napredak.

Digitalizacija, stečaj i propisi o deviznom poslovanju zabeležile su umeren napredak, dok ključne oblasti, poput poreza, radnog prava i bezbednosti hrane, nisu imale napredak.

Šef Delegacije Evropske unije Sem Fabrici ocenio je da je Srbija u proteklih nekoliko godina učinila veliki napredak u ekonomiji i postavila je dobre osnove jer je uvećan privredni rast i pala je stopa nezaposlenosti, ali je dodao da ne treba biti zadovoljan, jer proces reformi nije konsolidovan.

Fabrici je na predstavljanju Bele knjige Saveta stranih investitora rekao da 70 odsto članica Saveta čine kompanije koje dolaze iz EU i on pažljivo sluša taj glas privrede.

Prema njegovim rečima, EU je ove godine imala niz političkih inicijativa - Strategiju za zapadni Balkan, godišnje izveštaje o zemljama regiona, kao i samit EU - zapadni Balkan u Sofiji.

Postavljen je okvir za jasnu političku poruku da su vrata EU otvorena, da se Srbija kreće u pravom smeru i veliki broj zvaničnika iz Brisela je bio tu da to prenese, naglasio je Fabrici.

Jedna od poruka je da su reforme ključne i da će one predodrediti dinamiku pridruživanja Srbije Uniji.

To je u rukama Srbije, rekao je Fabrici i naglasio da je Srbija otvorila 14 poglavlja, a da se nada da će do kraja godine biti otvorena i neka nova.

Govoreći o ekonomskim reformama, Fabrici je rekao da svi prepoznaju veliki napredak i da su postavljene osnove, ali je njegovo mišljenje da ne treba biti zadovoljan, jer reforme nisu konsolidovane.

Srbija mora da povećava svoju konkurentnost da bi mogla da se takmiči sa EU, rekao je Fabrici i naglasio da postoji saglasnost svih da se moraju rešavati reforme poreskog sistema, javne uprave, energetike, a neophodna je i borba protiv korupcije.

Reforme treba ubrzati, ali se mora osigurati i njihova održivost, naglasio je Fabrici.

Fabrici je istakao da su tim u Briselu i on u Beogradu tu da pomognu Srbiji da formuliše i sprovede reforme, što je složen proces, pun izazova.

On je podsetio da je EU obezbedila novac u vidu kredita Evropske investicione banke i bespovratna sredstva u iznosu od 200 miliona evra godišnje kako bi Srbija formulisala i sprovela te reforma, koje su i deo evropske agende.

Izvor: Vebsajt N1, 7.11.2018.
Naslov: Redakcija