Zastava Bosne i Hercegovine

NAKON INSPEKCIJE U PRIVATNIM VRTIĆIMA NAJAVLJENA MOGUĆNOST POKRETANJA SUDSKIH POSTUPAKA


Protiv privatnih vrtića koji u razumnom roku ne otklone utvrđene nepravilnosti nakon vanrednog inspekcijskog nadzora, Gradsko javno pravobranilaštvo će voditi postupke kako bi se obeštetio gradski budžet u slučajevima gde je oštećen, najavio je Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.

"Krajem meseca imaćemo prve procene koliko je novca za refundaciju isplaćeno više, budući da je u toku predaja dokumentacije za oktobar", rekao je Gak za “Večernje novosti”.

On je kazao da je vanredna isnpekcijska kontrola privatnih vrtića u Beogradu, koja je još u toku, utvrdila da oko 90 odsto kontrolisanih privatnih vrtića nije imalo urednu evidenciju dolaznosti dece na osnovu koje Grad Beograd refundira novac, te da većina, prema izveštaju Uprave za vanredne situacije Grada Beograda, nije zadovoljila ni zahteve protivpožarne bezbednosti.

"Naišli smo i na vrtiće u suterenima, koji nisu bili u tim prostorima prilikom verifikacije, ali i na decu koja nisu uopšte živela u Beogradu, ali je za njih potraživana refundacija. Želimo da i dalje sarađujemo sa privatnim vrtićima, ali pravila moraju da se poštuju i mora se osigurati bezbednost dece", rekao je Gak.

On je ponovio da cilj akcije nije zatvaranje vrtića, te da će se Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu svim merama boriti protiv neodgovornih aktera, budući da je, kako je rekao, odluka Grada Beograda da sufinansira boravak dece u privatnim vrtićima doneta zbog roditelja i dece, a ne privatnih vrtića.

Izvor: Vebsajt Grada Beograda, 7.11.2018.
Naslov: Redakcija