Zastava Bosne i Hercegovine

MINISTARSTVO PRAVDE: Advokatska komora Srbije važan partner u reformi pravosuđa


Ministarka pravde Nela Kuburović i predsednik Advokatske komore Srbije (AKS) Viktor Gostiljac razgovarali su 6. novembra 2017. godine o saradnji resornog ministarstva i te komore, zaključivši da je neophodna saradnja te dve institucije u svim ključnim oblastima.

Gostiljac je pozdravio konsultativan proces u vezi sa promenama Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) u oblasti pravosuđa, kao i nedavnu Uredbu o dopuni Uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti ("Sl. glasnik RS", br. 98/2017) u vezi sa načinom oporezivanja advokata.

Kuburović je ukazala na to da se predstojeće izmene Ustava odnose isključivo na sudsku granu vlasti i organizaciju javnog tužilaštva, u cilju jačanja nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa, te da Ministarstvo u ovom procesu nema mandat da predlaže izmene ostalih odredaba Ustava.

U razgovoru je ocenjeno da su advokati partner Ministarstvu na putu reformi pravosuđa, a jedna od tema sastanka bila je i donošenje Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.

S tim u vezi, sagovornici su postigli saglasnost o tome da nastave zajednički rad na izradi nacrta tog zakona kako bi se došlo do usaglašavanja stavova advokature i civilnog sektora.

Izvor: Vebsajt Vlade Republike Srbije, 06.11.2017.