Zastava Bosne i Hercegovine

GRAD BEOGRAD: Donete odluke o rebalansu budžeta za 2017. godinu, o određivanju zona na teritoriji grada Beograda, o određivanju zona i najopremljenijih zona na teritoriji grada Beograda za utvrđivanje poreza na imovinu, kao i Odluku o dopuni odluke o visini stope poreza na imovinu


Skupština grada Beograda na sednici održanoj 7. novembra 2017. godine donela je Odluku o rebalansu budžeta za 2017. godinu, po kojoj je budžetski deficit smanjen na 8,64 procenata, odnosno za 330 miliona dinara. Kako je obrazložila gradska sekretarka za finansije Jelena Tanasković, ukupni rashodi i izdaci iznose oko 101,9 milijardi dinara, a rebalansom budžeta izvršena je preraspodela i prenamena sredstava u cilju bolje realizacije i smanjenja javnog duga.

Najznačajnija promena tiče se uvećanja ustupljenog prihoda od poreza na dohodak građana za dva procenta, odnosno za 679 miliona dinara. Planirano uvećanje projektovano je isključivo na bazi izvršenja i realizacije prihoda za period januar–septembar 2017. godine, u kojem beleži konstantan rast usled povećanja broja zaposlenih u Beogradu – rekla je Jelena Tansković.

Kad je reč o doprinosima za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, planirano je uvećanje za 13 odsto, a o primanjima od prodaje nefinansijske imovine uvećanje je čak 22 odsto. Značajnije smanjenje prihoda tiče se dobiti javnih komunalnih preduzeća, ali ne zbog toga što ih nije bilo, nego zato što se nisu slivala u budžet, već su ostajala u tim preduzećima kako bi ulagala u infrastrukturu Beograda.

Raspodela je urađena po sekretarijatima i to tako što je Sekretarijatu za finansije dodeljeno oko 699 miliona dinara za prevremeno vraćanje kratkoročnih kredita koji dospevaju 2018. i 2019, dok je Sekretarijatu za saobraćaj namenjeno oko 300 miliona dinara za ulaganje u putnu infrastrukturu gradskih opština, koliko je namenjeno i za ista ulaganja u prigradske opštine. Isti iznos izdvojen je i za Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu za refundaciju troškova roditeljima čija deca borave u privatnim predškolskim ustanovama. Za podršku GSP-u, posredstvom Sekretarijata za javni prevoz, obezbeđeno je 735 miliona dinara, a za Sekretarijat za sport i omladinu 150 miliona dinara za ulaganje u Evroligu, koja će se sledeće godine održati u našem glavnom gradu. Takođe, Sekretarijatu za zaštitu životne sredine iz ovih sredstava namenjeno je 19 miliona dinara za uklanjanje divljih deponija.

Izmenjena je i dopunjena Odluka o obimu sredstava za vršenje poslova grada i gradskih opština, tako da na sredstva budžeta grada odlazi oko 90,6 milijardi dinara, a na sredstva budžeta gradskih opština oko 12,03 milijarde dinara. Prema rečima Jelene Tanasković, u odnosu na drugi rebalans to je povećanje u segmentu opština za 308 miliona dinara. Odbornici su se složili i sa Odlukom o finansiranju programa, projekata i aktivnosti korisnika sredstava budžeta u 2018. i 2019. godinu, kojom je predviđeno da korisnici budžetskih sredstava moraju da zaključuju ugovor o nabavci dobara, pružanju usluga i izvođenju radova, u skladu sa propisima koji regulišu javne nabavke. Tako na 2018. godinu "odlazi" iznos od 7,028 milijardi dinara, a za 2019. planiran iznos je 4,768 milijardi dinara.

Usvojene su i izmene odluka o određivanju zona na teritoriji grada Beograda, o određivanju zona i najopremljenijih zona na teritoriji grada Beograda za utvrđivanje poreza na imovinu, kao i Odluku o dopuni odluke o visini stope poreza na imovinu. Usklađivanje sa donetim planom generalne regulacije uticalo je na izvesne izmene granice zona, ali važno je naglasiti da nije došlo do bitnijih pomeranja, već da se izmene tiču tehničkog usaglašavanja, navela je gradska sekretarka za finansije. Grad Beograd ima četrnaest zona, od kojih su dve najopremljenije. Stanovi i garaže imaju blagu tendenciju porasta cena, dok poslovni prostori i kuće imaju tendenciju stagnacije ili pada. U skladu sa predloženim prosečnim cenama, porez na imovinu za 2018. uglavnom ostaje isti kao i ove godine, zaključila je Jelena Tanasković.

Izvor: Vebsajt Beoinfo, 07.11.2017.
Naslov: Redakcija