Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI KORISNIKA FINANSIJSKIH USLUGA: Pojedine banke ponovo počele da naplaćuju izdavanje raznih izvoda i papira svojim klijentima. Ukoliko se potvrda izdaje na zahtev korisnika finansijske usluge, a mimo utvrđenih slučajeva kada se to čini bez naknade na osnovu odredbe ugovora, odnosno odredbe Zakona, banka može da naplati naknadu za izdavanje potvrde o stanju duga na određeni dan u skladu sa tarifom naknada


Banke su ponovo počele da naplaćuju izdavanje raznih potvrda klijentima, iako je većina to ukinula posle donošenja Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga ("Sl. glasnik RS", br. 36/2011 i 139/2014) pre pet godina. Do tada je izdavanje potvrde o ostatku duga po kreditu, kreditnoj kartici ili dozvoljenom minusu iznosila 300 dinara, a sada se taj iznos kreće od 500 do 1.000 dinara. Banke po Zakonu imaju pravo da naplaćuju ove usluge, ali su se prethodnih godina dogovorile da zarad dobrih poslovnih običaja to više ne čine. Toga se mnoge i pridržavaju, ali su se neke predomislile i klijentima naplaćuju praktično taksu na obaveštenje o dugovanju.

Građani uglavnom potvrde uzimaju da bi uzeli kredit ili neku drugu uslugu u konkurentskoj banci, a za to ih matična banka "kažnjava" i naplaćuje trošak za izdavanje potvrde.

- Imala sam kredit u jednoj stranoj banci i htela sam da obaveze prebacim u svoju banku u kojoj primam platu, jer su mi ponudili povoljniju kamatu. Prvo su me ubeđivali da ostanem sa kreditom kod njih, a kada sam to odbila rekli su mi da potvrdu moram da platim 500 dinara - kaže jedna Beograđanka.

Da bi izbegli ovakve troškove, građani treba da se informišu kada se zadužuju kakve sve troškove snose ako se odluče da promene banku.

U Narodnoj banci Srbije navode slučajeve kada banka može da naplati izdavanje potvrde. Ukoliko se ova potvrda izdaje na zahtev korisnika finansijske usluge, a mimo utvrđenih slučajeva kada se to čini bez naknade na osnovu odredbe ugovora, odnosno odredbe Zakona, banka može da naplati naknadu za izdavanje potvrde o stanju duga na određeni dan u skladu sa tarifom naknada.

- Predlažemo da se korisnici finansijskih usluga pre zaključivanja ugovora sa bankom upoznaju i sa visinom naknada koje banke naplaćuju za izdavanje potvrde o visini duga na određeni dan, a koju korisnici obično traže kada žele da refinansiraju obaveze uzimanjem kredita kod druge banke. Takođe, ako korisnici finansijskih usluga smatraju da banka nije imala osnova da im naplati izdavanje potvrde, predlažemo im da upute pisani prigovor banci, a nakon toga, ukoliko ne budu zadovoljni odgovorom ili im ne bude ponuđeno zadovoljavajuće rešenje spornog odnosa, to jest ukoliko im banka ne odgovori na prigovor u roku od 30 dana, imaju mogućnost da o tome obaveste Narodnu banku Srbije - kažu u NBS.

Banke ne naplaćuju potvrde kada ih građani uzimaju po isteku kredita ili kreditnih kartica, odnosno za njihovu likvidaciju. Takođe, u ugovorima je navedeno kada mogu da zatraže naknadu za potvrdu, a kada to ne mogu da učine. Takođe neke banke potvrde izdaju odmah, a neke u roku od tri do sedam dana.

Izvor: Vebsajt Novosti, S. Moravčević, 04.11. 2016.
Naslov: Redakcija