Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

USTAV RS: Stručna javnost ocenjuje da će u procesu pristupanja Srbije EU biti potrebna dva tipa izmena Ustava, od kojih bi se jedna odnosila na unošenje odredbi o prenosu dela suvereniteta na EU i direktnu primenu dela evropskih propisa, pre svega uredbi, što su morale da učine sve zemlje koje su se priključivale EU. Druga izmena odnosila bi se na usaglašavanje sa standardima EU u oblastima u kojima to još nije učinila, pre svega po pitanju nezavisnosti sudstva


Deseta godišnjica proglašenja Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006 - dalje: Ustav), prvog od uspostavljanja Srbije kao samostalne države, navršava se u utorak, 8. novembra 2016. godine.

Ustav je proglašen 8. novembra 2006. godine na svečanoj sednici u Domu Narodne skupštine Republike Srbije u Beogradu.

Novi Ustav je prethodno 30. septembra jednoglasno usvojila Narodna skupština Republike Srbije, a potvrđen je i na referendumu 28. i 29. oktobra 2006. godine. Prema konačnim rezultatima Republičke izborne komisije na referendum je izašlo 54,91 odsto ili 3.645.517 birača, a za novi Ustav glasala su 3.521.724 birača, odnosno 53,04 odsto.

 

Ustav se sastoji od preambule kojom se utvrđuje da je Kosovo sastavni i neotuđivi deo suverene Srbije. Nakon preambule sledi 206 članova grupisanih u 10 delova. Prvi član kaže da je Srbija država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive.

Stručnjaci ocenjuju da će u procesu pristupanja Srbije EU biti potrebna dva tipa izmena Ustava, od kojih bi se jedna odnosila na unošenje odredbi o prenosu dela suvereniteta na EU i direktnu primenu dela evropskih propisa, pre svega uredbi, što su morale da učine sve zemlje koje su se priključivale EU. Druga izmena odnosila bi se na usaglašavanje sa standardima EU u oblastima u kojima to još nije učinila, pre svega po pitanju nezavisnosti sudstva. 

Stručnjaci ističu da izmene Ustava ne znače odricanje od suvereniteta i navode da su članice EU to različito definisale, poput Francuske koja je takozvanom integrativnom klauzulom definisala da zemlje članice zajedno vrše suverenitet.

Prema oceni stručnjaka, nasuprot uvreženom mišljenju, odnos sa Kosovom neće biti glavna tema kad je reč o izmeni Ustava.

U skladu sa usvojenim Akcionim planom za Poglavlje 23 predviđeno je da novi Ustav bude usvojen do kraja 2017. godine, odnosno da budu usvojene izmene koje se odnose na pravosuđe. Prema tom planu, do kraja septembra 2016. ovlašćeni predlagač, odnosno najmanje trećina poslanika, je trebalo da inicira promene Ustava i usvoji predlog za promenu Ustava, ali to se još nije desilo. 

Akcionim planom predviđeno je da u četvrtom kvartalu 2016. godine bude izrađen radni tekst Ustava i održana javna rasprava, a potom da Vlada u prvom kvartalu 2017. godine predlog Ustava uputi na mišljenje Venecijanskoj komisiji.

Izvor: Vebsajt 021, 07.11.2016.
Naslov: Redakcija