Zastava Bosne i Hercegovine

NOVI MODEL FISKALIZACIJE: Nove fiskalne kase koštaće od 200 do 600 evra. Mobilni telefoni i tableti samo za one sa manjim prometom


Postojeći fiskalni uređaji stari su 17 godina, sama tehnologija je zastarela, na tržištu više nema rezervnih delova, pa je i njihova proizvodnja gotovo nemoguća. Pandemija je dodatno uticala na velike poremećaje na tržištu komponenti i kada se sve u uzme obzir definitivno je došlo vreme za zamenu postojećih fiskalnih kasa, kaže Radoslav Veselinović, osnivač i vlasnik kompanije Galeb grupa, koja je jedan od najvećih srpskih proizvođača fiskalnih uređaja.

Kada je reč o osnovnoj razlici između starih i novih fiskalnih kasa, koje će privrednici morati da nabave do 30. aprila sledeće godine, Veselinović smatra da je online režim jedna od značajnijih prednosti jer će omogućiti da prilikom svakog izdavanja računa preduzetnik dobije potvrdu Poreske uprave (PU) da je račun fiskalizovan i validan.

“Do sada se samo jednom dnevno radio izveštaj i PU je mogla da ima informaciju ukoliko uđe na svoj portal da vidi šta je od toga prošlo. U suštini ovo je sada sigurna evidencija fiskalnih računa”, navodi Veselinović.

U zavisnosti od samog uređaja, privrednici će za nove fiskalne kase morati da izdvoje od 200, pa do 500-600 evra.

Mala fiskalna kasa, koja je i do sada na tržištu bila blizu 20.000 dinara, sada će moći da se dobije za oko 23.000-24.000 dinara. Za tih 200 evra sada će moći da se kupi nova online fiskalna kasa, dok će veće kase biti nešto skuplje, kretaće se do 500-600 evra u zavisnosti od toga da li neko želi neke druge pogodnosti, poput bržih printera i slično, kaže Veselinović i dodaje da će za većinu privrednika novi uređaji biti upravo oni od oko 200 evra.

“Toliko iznosi i subvencija države, tako da ne mislim da će ova zamena nešto posebno pogoditi privrednike, jer će država finansirati tih 200 evra. Sigurno je da će na neki način pojačati evidenciju samog prometa, tako da će verovatno i država imati veći prihod, što pretpostavljamo da je jedna od glavnih stavki, da svi plaćaju porez”, ocenjuje on.

Prema njegovim rečima, proizvođači se pripremaju, a ko će biti spreman za prodaju u novembru tek će se videti. Galeb grupa ima nekoliko tipova fiskalnih uređaja - od android malih kasa, pa do onih većih, profesionalnih.

Novi sistem fiskalizacije podrazumeva da postoji uređaj koji je sve vreme u online komunikaciji sa Poreskom upravom. Svaka komunikacija i transakcija registruje se na softveru, odnosno serveru Poreske uprave, što će pomoći poreskim inspektorima da mogu lakše da utvrde ko ne izdaje račune i gde treba da se uputi poreska kontrola.

Kako je najavljeno, fiskalni uređaj će moći da bude i mobilni telefon i tablet, važno je samo da bude sertifikovan od strane Poreske uprave i povezan sa njom.

Postoji i takva opcija da će sve moći da se izvede uz pomoć mobilnog telefona, jer će na portalu PU biti ‘prostor’ za fiskalne račune koji će biti online, ali je to za one koji imaju mali broj računa. U svakom slučaju, fiskalna kasa će biti 200 evra, a svaki dobar mobilni telefon je 500 evra, tako da ipak mislim da će svi koristiti fiskalne kase. One će imati i moderan softver, koji će biti jeftniji od onih koji su do sada bili van fiskalnih kasa”, ističe Veselinović i dodaje da će novi uređaji posedovati softver koji će faktički voditi poslovanje, kompletnu organizaciju neke prodavnice ili objekta.

Kada je reč o najavljenim uštedama uz pomoć novog modela fiskalizacije, on objašnjava da više neće biti obaveznog godišnjeg servisa, da će uređaji imati garanciju u prvih godinu ili dve, a da će nakon toga u slučaju nekog kvara morati da se servisiraju.

“Biće uštede papira. Do sada su postojale dve trake, jedna koja se čuvala i druga koja se davala kupcu. Sada će biti samo jedna traka. Moguće da će ta traka biti malo veća, ali u svakom slučaju biće manjeg trošenja papira”, kaže Veselinović.

On smatra da u ovom slučaju nije reč toliko o uštedi, koliko o tome da će sama registracija prometa biti sigurnija i da će svima biti lakše.

“Normalno, za sve je neophodan period prilagođavanja, ali je zato ostavljeno ovih šest meseci i mislim da je to dovoljan vremenski rok da se kase zamene i da se nauči na njima da radi”, zaključuje on.

Izvor: Vebsajt Biznis, Marija Jovanović, 05.10.2021.
Naslov: Redakcija