Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O RADNOM ANGAŽOVANJU ZBOG POVEĆANOG OBIMA POSLA U ODREĐENIM DELATNOSTIMA: Savez samostalnih sindikata Novog Sada kritikuje Nacrt zakona, jer može uskratiti prava radnika


Savez samostalnih sindikata Novog Sada kritikovao je najavljeno proširenje Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima ("Sl. glasnik RS", br. 50/2018) tvrdeći da će njegove izmene, kako je saopštio povodom obeležavanja Svetskog dana dostojanstvenog rada, 7. oktobra, nedvosmisleno uskratiti prava radnika.

U toj sindikalnoj organizaciji kažu da je Srbija od zemlje sa jeftinom radnom snagom, nakon poziva da ne treba radnici da imaju neradne dane u toku nedelje, došla do toga da se priprema i proširenje pomenutog zakona.

SSS Novog Sada uoči obeležavanja Svetskog dana dostojanstvenog rada ukazuje na probleme nejednakosti i nedostojanstvenog rada i upozoravaju na migracije radne snage, ukoliko se prava radnika ne podignu u Srbiji na zadovoljavajući nivo.

U saopštenju se navodi da Nacrtom zakona o radnom angažovanju zbog povećanog obima posla u određenim delatnostima radnici gube pravo na odmor tokom radnog dana i nedelje, godišnji odmor, plaćeno bolovanje i odsustvo, kao i pravo na sindikalni organizovanje, ali i da se stepen zaštite od otkaza smanjuje u odnosu na radnike u radnom odnosu.

Iz Saveza samostalnih sindikata NS navode i da sezonski radnici nemaju zagarantovanu minimalnu zaradu, već minimalac od 175 dinara na sat, da mogu da rade i do 12 sati bez plaćanja naknade za prekovremeni rad i da im nije plaćen prevoz za dolazak i odlazak sa posla.

Dodaju da dostavljači hrane, čistačice, građevinci, bebisiterke, novinari, umetnici i radnici “online” najčešće rade, kako tvrde, na granici zakona i nemaju godišnji odmor, nemaju zdravstveno osiguranje, zaštitu na radu, radno vreme i slično.

Izvor: Vebsajt Biznis, 05.10.2021.
Naslov: Redakcija