Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI NOVI ZAKON O ZAŠTITNIKU GRAĐANA: Izmenom propisa unaprediti zaštitu prava deteta


Zaštitnik građana Zoran Pašalić ukazao je da je neophodno izmeniti određene zakonske i druge propise koji se tiču zaštite prava deteta s ciljem da se unapredi položaj te najranjivije kategorije.

Pašalić je, povodom početka nacionalne manifestacije "Dečja nedelja", saopštio da će novim zakonom o Zaštitniku građana biti znatno poboljšana zaštita prava deteta u svakom smislu, kako po pitanju preventive, zatim same zaštite, ali i efikasnosti sprovođenja te zaštite.

Podsetio je da se institucija Zaštitnika građana veoma uspešno bavi zaštitom prava i najboljeg interesa deteta od svog osnivanja pre 13 godina.

Zamenica Zaštitnika građana za prava deteta Jelena Stojanović ukazala da je ove godine najviše problema u zaštiti prava deteta bilo u vreme vanrednog stanja uvedenog zbog pandemije koronavirusa.

Problema je bilo jer nadležno Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nije na vreme prepoznalo potrebe posebnih kategorija dece, niti su drugim donosiocima odluka ukazali na specifične potrebe, na primer dece sa autizmom.

Dodaje da su nakon urgencije Zaštitnika građana ti propusti ispravljeni.

Najavila je da će ta institucija i dalje neprekidno i vrlo pažljivo pratiti rad svih nadležnih državnih organa i ustanova zaduženih za zaštitu prava deteta, kao i da će hitno reagovati na sve njihove propuste u radu.

"To ćemo činiti sa ciljem da se deci obezbedi najveći stepen zaštite prava i interesa", ukazala je Stojanović.

Izvor: Vebsajt RTV, 05.10.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija