Zastava Bosne i Hercegovine

FISKALNI SAVET: Višak u budžetu za 2020. godinu iskoristiti za podsticanje privrednog rasta i investicije u infrastrukturu


Višak sredstava u budžetu za 2020. godinu u iznosu od oko 45 milijardi dinara trebalo bi iskoristiti za podsticanje privrednog rasta i investicije u infrastrukturu, prevashodno komunalnu i zaštitu životne sredine, ocenili su predstavnici Fiskalnog saveta.

Fiskalni savet preporučuje da se oko 20 milijardi dinara slobodnih sredstava iskoristi za smanjenje poreskog opterećenja na rad, a preostalih 25 do 30 milijardi dinara uloži u infrastrukturu, komunalnu, pre svega, kao i zaštitu životne sredine.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović rekao je da je osnovni problem privrede Srbije nedovoljan privredni rast, koji je, kako ističe, ispod nivoa koji je potreban Srbiji. Fiskalni savet predviđa dodatno usporavanje rasta naredne godine.

Preliminarna projekcija pokazuje da bi on 2020. mogao da bude oko tri odsto, što je, kako ističe Petrović, manje u odnosu na rast u drugim zemljama centralne i istočne Evrope.

"Zato mislimo da dodatna sredstva treba iskoristiti za podsticanje privrednog rasta za sledeću godinu, kako bi on mogao da bude veći u narednim godinama", ocenio je Petrović.

Što se tiče investicija u infrastrukturu, predstavnici Fiskalnog saveta navode da su najneophodnije one koje bi išle u zaštitu životne sredine, jer je u toj oblasti, ističu, stanje katastrofalno.

Fiskalni savet ukazuje i da su rebalansom budžeta za 2019. godinu ova slobodna sredstva već dobrim delom potrošena, tačnije trećina viška sredstava, i usmerena ka rastu plata u državi od preko 9,5 odsto. Petrović kaže da je toliki rast plata ekonomski neopravdan i da će podstaći samo potrošnju i da bi opravdan rast bio na nivou oko 5,5 odsto.

Predstavnici Fiskalnog saveta ističu i da je neopravdano što je samo za opremanje vojske i policije namenjeno 10 milijardi dinara.

Fiskalni savet ocenjuje i da uspešno sprovedena fiskalna konsolidacija iz 2015. godine ima odložene pozitivne efekte na budžet. Uravnoteženi budžet u prethodnim godinama uticao je na smanjenje javnog duga, a uticaće i na smanjenje izdataka za plaćanje kamata, kaže Petrović.

Izvor: Vebsajt Blic, 03.10.2019.
Naslov: Redakcija