Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

TEKST ZAKONA O SPREČAVANJU KORUPCIJE U FINALNOJ PRIPREMI: Održan razgovor sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju i predsedavajućim Spoljnopolitičkom odboru EP


Ministar za evropske integracije u Vladi Republike Srbije, Jadranka Joksimović, razgovarala je sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju i predsedavajućim Spoljnopolitičkom odboru EP (AFET), Dejvidom Mekalisterom.

Na sastanku je bilo reči o komentarima i mišljenjima na nacrt Rezolucije Evropskog parlamenta, aktivnostima u procesu pristupanja EU, situaciji u regionu i drugim temama.

Joksimović je potvrdila da je Srbija maksimalno posvećena nastavku procesa pristupanja i sprovođenju reformi koje su kroz primenu evropskih normi i standarda u funkciji stvaranja moderne države.

Ona je posebno, u tom kontestu, naglasila značaj reformi u poglavljima 23 i 24, oblast pravosuđa, borbe protiv kriminala i korupcije, manjinskih prava, medijskih sloboda.

Joksimović je istovremeno naglasila da je Vlada prihvatila i uvažila sve preporuke Venecijanske komisije oko ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa i sprovela transparentan i inkluzivan proces javne debate.

Takođe, kako je podsetila, Vlada je usvojila Predlog Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, kao i Predlog Zakona o zaštiti podataka ličnosti, dok je u finalnoj pripremi zakon o sprečavanju korupcije.

Prema njenoj oceni, to su zakoni iz Poglavlja 23 na osnovu kojih se donosi odluka o otvaranju novih poglavlja.

Srbija očekuje da tokom austrijskog predsedavanja Savetu EU otvori najmanje tri poglavlja što bi, kako je ukazala, bila potvrda da se napori Srbije u sprovođenju reformi primećuju i cene.

Mekalister je izrazio uverenje da će poslanici Evropskog parlamenta značajnom većinom usvojiti izveštaj o Srbiji i da će time, još jednom, biti iskazana podrška evropskom putu naše države, koja bi trebalo da bude valorizovana i otvaranjem novih poglavlja.

On je potvrdio da će nastaviti da podžava naš evropski put, i objasnio da veruje u iskrenu posvećenost Srbije procesu evropskih integracija.

Mekalister je preneo da smatra da je Srbija bitan činilac stabilnosti regiona, i posebno akcentovao značaj reformi u poglavljima 23 i 24.

On je naglasio da su reforme u Srbiji dale rezultate i da se naša država potvrdila kao važan i aktivan partner EU.

Izvor: Izvod iz vesti Press službe Vlade Republike Srbije, 06.10.2018.
Naslov: Redakcija