Zastava Bosne i Hercegovine

SKUPŠTINA APV: USVOJEN REBALANS BUDżETA AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE ZA 2015. GODINU, IZGLASANO VIšE POKRAJINSKIH SKUPšTINSKIH ODLUKA


Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine održala je 7. oktobra 2015. godine svoju 47. sednicu u aktuelnom skupštinskom sazivu. Pokrajinski poslanici razmatrali su i izjašnjavali se o trinaest tačaka usvojenog dnevnog reda sednice.

Skupština je donela Pokrajinsku skupštinsku odluku o rebalansu budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine za 2015. godinu. Budžet Pokrajine je rebalansom umanjen sa oko 63 milijarde dinara na 59,6 milijardi. Kako je pre donošenja odluke rečeno u obrazloženju, budžetska potrošnja je rebalansom prilagođena tako da sa jedne strane može da se odgovori najvažnijim zakonskim obavezama i prioritetima i da se sa druge strane, minimiziraju rizici prekomernog preuzimanja obaveza.

U tom smislu, rebalansom budžeta izdvajanja, koja su planirana u okviru direktnih kapitalnih ulaganja iz budžeta ili kao podrška opštinama i drugim subjektima sa teritorije AP Vojvodine za kapitalna ulaganja, značajno su umanjena. Umesto sadašnjih 15 milijardi dinara učešća u pokrajinskom budžetu, nakon rebalansa, sredstva namenjena za ulaganja od kapitalnog značaja iznose oko 13 milijardi dinara.

Pokrajinski poslanici izglasali su i više pokrajinskih skupštinskih odluka koje se odnose na izmene godišnjih programa i mera za podršku vojvođanskoj poljoprivredi i srodnim delatnostima.

Rebalansom budžeta, izdvajanja za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u tekućoj godini smanjena su za 2,7 odsto i sada iznose nešto više od sedam milijardi dinara. Kako je rečeno na sednici, prilikom planiranih izmena, vođeno je računa o tome da se svi raspisani godišnji konkursi i obaveze u oblasti poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva preuzete u ovoj godini u potpunosti ispoštuju.

Na sednici su donete i:

  • Pokrajinska skupštinska odluka o izmenama Pokrajinske skupštinske odluke o Godišnjem programu unapređenja savetodavnih poslova u poljoprivredi u Autonomnoj pokrajini Vojvodini za 2015. godinu,
  • Pokrajinska skupštinska odluka o izmenama Pokrajinske skupštinske odluke o Godišnjem programu korišćenja sredstava iz Budžetskog fonda za vode Autonomne pokrajine Vojvodine za 2015. godinu,
  • Pokrajinska skupštinska odluka o izmenama i dopunama Pokrajinske skupštinske odluke o Programu mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike za razvoj sela na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine u 2015. godini,
  • Pokrajinska skupštinska odluka o izmenama Pokrajinske skupštinske odluke o Programu zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine u ovoj godini.
  • Pokrajinska skupštinska odluka o izmenama Pokrajinske skupštinske odluke o Programu unapređenja stočarstva u Autonomnoj pokrajini Vojvodini za 2015. godinum
  • Pokrajinska skupštinska odluka o izmenama Pokrajinske skupštinske odluke o Godišnjem programu korišćenja sredstava iz Budžetskog fonda za šume Autonomne pokrajine Vojvodine za 2015. godinu.
  • Pokrajinska skupštinska odluka o izmenama Pokrajinske skupštinske odluke o Programu očuvanja plodnosti kod obolelih od malignih bolesti u Autonomnoj pokrajini Vojvodini za 2015. godinu.

Na 47. sednici, pokrajinska Skupština je usvojila i jedan strateški važan dokument kojim se za narednih pet planira omladinska politika u Vojvodini. Doneta je Pokrajinska skupštinska odluka o donošenju Akcionog plana politike za mlade u AP Vojvodini, za period od 2015. do 2020. godine.

Većinom glasova, pokrajinski poslanici izglasali su i Pokrajinsku skupštinsku odluku o izmeni Pokrajinske skupštinske odluke o osnivanju instituta "Biosens" – istraživačko-razvojnog instituta za informacione tehnologije biosistema.

U poslednjem delu skupštinskog zasedanja, usvojeni su Godišnji izveštaj o poslovanju JP "Vojvodinašume", Petrovaradin za 2014. godinu i Izveštaj o radu Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede za period od 1. januara do 31. decembra 2014. godine.

Takođe, doneta je i Odluka o izmeni Odluke o imenovanju predsednika, članova i sekretara Pokrajinske izborne komisije i njihovih zamenika.

Izvor: Vebsajt Skupština Vojvodine, 07.10.2015.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija