Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O VREDNOSTI DNEVNE, VIŠEDNEVNE I GODIŠNJE DOZVOLE ZA REKREATIVNI RIBOLOV ZA 2023. GODINU: Godišnja dozvola za ribolov 7.000 dinara


Cene dnevnih, višednevnih i godišnjih dozvola za rekreativni ribolov ostaće nepromenjene u 2023. godini.

Pravilnikom o vrednosti dnevne, višednevne i godišnje dozvole za rekreativni ribolov za 2023. godinu ("Sl. glasnik RS", br. 99/2022) koji je donela ministarka zaštite životne sredine, a koji će se primenjivati od 1. januara sledeće godine, propisano je da vrednost godišnje dozvole za rekreativni ribolov iznosi 7.000 dinara, dok je ona upola jeftinija (3.500) za lica starija od 65 godina, žene i lica sa telesnim oštećenjem od 60 do 80 odsto.

Vrednost dnevne dozvole za rekreativni ribolov na svim ribarskim područjima iznosi 1.000 dinara, dok višednevna dozvola košta 2.000 dinara.

Međutim, ako ribolovci žele da zabace štap u nekim od zaštićenih područja moraće dodatno da plate – od 2.000 do 10.000 dinara.

Naime, vrednost godišnje dozvole za rekreativni ribolov na ribarskom području u zaštićenom području, za sva lica, iznosi 4.000 dinara, osim za pojedina zaštićena područja.

Najskuplja je dozvola za ribolov u zaštićenom području Predeo izuzetnih odlika ‘Klisura reke Gradac’ i ona košta 10.000 dinara.

Iskusni ribolovac Ivan Korhner kaže da on ima posebnu dozvolu za Gradac i da mu nije žao što je platio pomenutu cifru.

“Ko ima mala primanja 7.000 dinara za dozvolu je puno, i to je veliko ulaganje jer ribe ima sve manje. Za one koji pecaju svaki dan to nije veliki izdatak”, ocenjuje Korhner upoređujući srpske cene sa cenama dozvola u Sloveniji, gde se kreću od 60 do 200 evra, ali je i ponuda na znatno višem nivou.

Kao ostale ribolovačke probleme on navodi da su vode zagađene, da se ne poštuju pravila, ima puno krivolova…

Korhner smatra da ribolovci nisu u istoj poziciji kao ostali posetioci zaštićenih područja.

“Mi u rezervatima prirode, gde važi princip ribolova ‘uhvati i pusti’, plaćamo posebnu dozvolu, dok se turisti kupaju u najatraktivnijim područjima bez nadoknade”, zaključuje Ivan Korhner.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Izvor: Vebsajt Biznis, Stanislav Stanišić, 06.09.2022.
Naslov: Redakcija