Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O IZMENI I DOPUNAMA PRAVILNIKA O NAČINU PONAŠANJA I LIČNOM IZGLEDU POLICIJSKIH SLUŽBENIKA I DRUGIH ZAPOSLENIH U MINISTARSTVU UNUTRAŠNJIH POSLOVA: Pripadnici MUP-a smeju da koriste društvene mreže, ali ne i da objavama narušavaju ugled Ministarstva


Pravilnik o načinu ponašanja i ličnom izgledu policijskih službenika i drugih zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova ("Sl. glasnik RS", br. 13/2018) iz 2018. godine nedavno je dopunjen, a izmenama su propisana nova pravila ponašanja policajaca na društvenim mrežama.

Od sada, policijskim službenicima nije dozvoljeno da objavljuju fotografije, odnosno video-snimke u uniformi, ili građanskom odelu, sa radnog mesta, radnog prostora ili drugog mesta, na način kojim se narušava ugled ministarstva.

Takođe, novina je i da je policajcima zabranjeno da na društvenim mrežama oglašavaju tekstove, komentare, video ili audio snimke neprimerenog sadržaja kojima se narušava ugled MUP-a. Ove dopune stupile su na snagu 4. septembra 2021. godine.

Tumačeći izmene Pravilnika, pojedini mediji su izvestili da će policajcima ubuduće biti zabranjeno da budu aktivni na društvenim mrežama. Sa druge strane, iz MUP-a Srbije su demantovali ove tvrdnje.

“Pravilnik je dodatim tačkama u članu pet unapređen i detaljnije pojašnjen, a sve u cilju zaštite ugleda Ministarstva unutrašnjih poslova i policijskih službenika. Čudno je da su ti isti mediji reagovali na neprikladne fotografije, snimke i komentare pojedinih policijskih službenika i osuđivali ih, a da danas, kada Ministarstvo unutrašnjih poslova i pravilnikom propisuje da takva ponašanja nisu dozvoljena napadaju MUP. Odredbe same po sebi ne znače da je policajcima zabranjeno korišćenje društvenih mreža, već da su postovi, fotografije i snimci, koje su i ti mediji sami osuđivali i smatrali neprikladnim za uniformu, sada pravilnikom definisani kao nedozvoljeni. Svako može da bude aktivan na društvenim mrežama, ali ne i da koristi i zloupotrebljava oznake i sredstva Ministarstva unutrašnjih poslova”, objasnili su iz MUP-a Srbije.

Pravilnikom o načinu ponašanja i ličnom izgledu policijskih službenika, koji je donet 2018. godine, nisu definisane kazne ukoliko se policajci ne pridržavaju pravilnika i odredaba u njemu.

Ovaj dokument propisuje ponašanje policajaca, ali i njihov izgled. Policijski službenici moraju da imaju uniformu, ne mogu da nose bradu, moraju da sakriju tetovaže, ne smeju da nose minđuše, da imaju duge nokte, kao i nokte lakirane fluorescentnim bojama, ne smeju da puše i komuniciraju sa građanima dok drže cigaretu u ruci ili žvaću žvaku...

Članom pet Pravilnika propisano je da policijskim službenicima nije dozvoljeno da primaju novčane nagrade i poklone od drugih organa, organizacija ili pojedinaca, osim u slučajevima kada je davanje takve vrste priznanja propisano zakonom ili propisom donetim na osnovu zakona. Policajcima je zabranjeno da privatni interes stave ispred javnog, da se pridružuju i učlanjuju u organizacije i udruženja čiji bi ciljevi ili svrha nepovoljno uticali na izvršavanje službenih dužnosti, disciplinu ili ponašanje.

Takođe, čuvarima reda je strogo zabranjeno da koriste drogu i druge psihoaktivne supstance i da dolaze na rad pod uticajem alkohola, kao i da konzumiraju alkohol dok su u uniformi.

Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije kaže da ako su zakonom predviđene prekršajne odredbe za građane koji objavljuju identitet policijskih službenika onda i policajci toga moraju da se pridržavaju. Zbog toga je i napravljen Pravilnik.

“Policajci su dolazili u situaciju da ih dok obavljaju svoje poslove u skladu sa zakonom, neki ljudi provociraju, snimaju i kasnije to kače na društvene mreže. Postoje osobe koje zbog ličnog populizma snimaju policijske intervencije pa to prikazuju kao neku vrstu policijske represije, što nije tačno i predstavlja lažnu sliku o nama. Niko ne zabranjuje policajcima da na društvenim mrežama objavljuju fotografije iz svakodnevnog života, ali to mora da bude pristojno. Policajcima nije zabranjeno da imaju fejsbuk profil, ali mi prvi ne smemo da kršimo zakon oglašavanjem nekih stvari koje će srozavati ugled ministarstva”, smatra Veljko Mijailović.

Inače, građani već nekoliko godina mogu da prate policiju na društvenim mrežama. Nakon naloga na “Jutjubu”, MUP je početkom 2018. otvorio i zvanične stranice na “Instagramu” i “Fejsbuku”. Na tim profilima uglavnom su postavljene priče o humanim gestovima, zanimljivim hobijima i podvizima policijskih službenika.

Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandar Bojović, 05.09.2021.
Naslov: Redakcija